Španjolska produžila izvanredno stanje do 7.lipnja

Španjolski premijer Pedro Sánchez dobio je potporu parlamenta za peto produženje izvanrednog stanja zbog koronavirusa, no opet tijesnom većinom i nakon žestoke rasprave, što pokazuje duboku političku podjelu u Španjolskoj.

Za produženje je glasalo 177 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta. Izvanredno stanje koje traje od 14. ožujka sada je produženo je do 7. lipnja.
Premda je zaraza koronavirusom prigušena, a dnevni broj preminulih pao ispod 100, Sánchez tijekom dodatnih petnaest dana želi održati izvanredno stanje kojim smije ograničavati kretanje stanovnika i njihovo okupljanje.

- To je nužno kako bi postepeno i kontrolirano ukinuo mjere a da u meduvremenu ponovo ne izbije virus. Nitko nema pravo srušiti ono što smo postigli, istaknuo je Sánchez u obraćanju parlamentu.

Istaknuto je da se danas zarazilo dodatnih 416 stanovnika pa je ukupni broj oboljelih porastao na 232.555, što je 0,18 postotni rast u odnosu na dan ranije. Istovremeno je preminulo 95 pacijenata čime je broj umrlih od covida-19 došao na 27.888.

No sporo otvaranje zemlje i gospodarska neizvjesnost povećavaju frustraciju stanovnika. Svaku večer u Madridu i drugim gradovima prosvjednici izlaze na balkone i ulice udarajući metalnim žlicama o lonce u znak prosvjeda i traže ostavku vlade. Španjolska središnja banka očekuje 12,4 postotni gospodarski pad ove godine jer zemlja ovisi o turizmu i uslugama koji su dva mjeseca paralizirani.

Pablo Casado, vođa konzervativne Narodne stranke, najveće opozicijske stranke u parlamentu, optužio je vladajuće socijaliste da su predaleko otišli u zatvaranju stanovnika i poslovnih objekata.

- Njihov plan nas je odveo u propast, istaknuo je Casado dodavši kako je brutalno zatvaranje ljudi zaustavilo širenje zaraze no da se ne može održavati unedogled. Vaš problem nisu prosvjedi udaranjem u lonce, vaš problem su ruševine koje je ostavila vaša politika, rekao je.

Prosvjedi započeti u tradicionalno konzervativnoj četvrti Salamanca u Madridu proširili su se na druge dijelove grada, a zatim i u druge dijelove zemlje poput gradova Zaragoze i Seville. U ponedjeljak i utorak su prosvjednici došli pred kuću ministra prometa José Luisa Abalosa u Madridu. Prije toga su prosvjednici, noseći španjolske zastave, došli ispred luksuzne kuće potpredsjednika vlade Pabla Iglesiasa koji živi sa svojom djevojkom, ministricom jednakosti Irene Montero, sjeverno od Madrida.

- Prosvjedi su neizbježni u brojnim zemljama jer ovakvu krizu s koronavirusom nismo imali nikada ranije, kaže Pablo Simón, profesor politologije sa Sveučilišta Carlos III u Madridu. No u Španjolskoj je politička podjela bila izražena i prije krize a koronavirus dodatno pojačava tu podjelu, dodaje.

Sánchezova Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) u siječnju je uspostavila koaliciju s lijevim Unidas Podemosom. No te dvije stranke zajedno imaju samo 155 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta, pa s takvom manjinskom vladom teško donose zakone te ovise o interesima raznim malih stranaka, od zagovornika nezavisnosti Katalonije do ekonomski liberalne stranke centra Građani.

Madrid se nalazi u početnoj fazi ublažavanja mjera od ukupno četiri kroz koje vlada namjerava izvesti Španjolsku u novu normalu. Stanovnici smiju šetati i baviti se sportom sat vremena, a otvorene su jedino trgovine s hranom, kiosci, ljekarne, banke te mali objekti poput frizerskih salona, knjižara i cvjećarnica gdje smiju ući po dvije osobe u isto vrijeme. Nošenje maski je obvezno na javnim mjestima a prolaznici moraju međusobno održavati udaljenost od dva metra. Ministar zdravstva je rekao kako je ta mjera, koja će biti na snazi od četvrtka, neophodna za sprečavanje širenja virusa.