Dalmatinski tartuf korak do zaštite EU-a

Dalmacija je korak do toga da u Europi postane poznata kao regija crnog tartufa. Zadarski tartufar Ivan Matak za Radio Zadar otkriva da je, u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, proces dobivanja Zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla u Europskoj uniji u poodmakloj fazi.

Podno dalmatinskog hrasta, graba i vrijeska krije se nova gastronomska senzacija.

- Naši tartufi su mirišljavi, duže traju, unutra su tamniji, tim riječima dalmatinski crni tartuf opisuje zadarski tartufar Ivan Matak koji sa Sveučilištem u Zadru radi na njegovoj promidžbi.

Štoviše, proces dobivanja Zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije u poodmakloj je fazi.

- Stručno je dokazano, u Italiji su rađene analize u tri različita laboratorija i iznjedrit ćemo tartuf koji raste samo u Dalmaciji. Možda ga ima u tragovima po nekim drugim regijama, možda malo u Istri, ali znam da je dalmatinski broj jedan, kaže Matak za Radio Zadar.

Iako tartufima opskrbljuje brojne dalmatinske restorane, a širi se i prema Istri, Matak priželjkuje mnogo više - nacionalnu strategiju.

- Htjeli smo sjesti s ministrom Garijem Cappellijem i direktorom HTZ-a Kristjanom Stančićem da pokušamo napraviti projekt Hrvatska – zemlja tartufa. To je sada stalo, ne znam iz kojeg razloga, kaže poznati zadarski sakupljač gljiva.

Tartuf, koji se dosad uglavnom vezivao za Istru, mogao bi uskoro postati i dalmatinski brend, a Matak uvjerava i da veći dio Hrvatske obiluje tartufima.

- Mislim da po kvaliteti i svemu ostalom, uz vina, ulje i ribu i ostalo što imamo, možemo se podičiti da imamo i vrhunski tartuf, zaključuje Matak.

Vrijeme je da tu svjetsku deliciju prigrlimo i kapitaliziramo.