Susret Grlića Radmana sa slovenskim kolegom na granici

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se sa slovenskim kolegom Anžeom Logarom na graničnom prijelazu Kaštel-Dragonja.

EU ministri: Putovanja obnavljati u fazama
Procedura za ulazak i izlazak iz Hrvatske

Slovenija je prva zemlja čijim je državljanima Hrvatska omogućila prelazak granice, uz dokaz o posjedovanju nekretnine, plovila ili rezervacije o smještaju. Do kraja mjeseca slični se dogovori najavljuju s još nekim zemljama srednje Europe.
- Uvjeren sam da će naša suradnja ubuduće biti još tješnja. Da ćemo reagirati na sve poteškoće na koje ćemo nailaziti i ubuduće - i surađivati na svim područjima. Nadam se da ćemo biti uspješni kao i do sada, poručio je slovenski ministar Anže Logar.

- Pozdravljamo preporuke EK o postupnom ublažavanju mjera o prelasku granice. Iznimno mi je drago da smo od početka pandemije omogućili nesmatan prolaz tranzitnog i kaionskog prometa. Kroz razgovore, omogućit ćemo lakši prelazak granice naših građana jer nam je Slovenija izuzetan partner. Izuzetno nam je drago što su naši prijatelji Slovenci počeli dolaziti u Hrvatsku, kazao je ministar Goran Radman.

Dodao je da kao odgovorni političari u službi naroda grade dobre odnose i na tom su tragu otvoreni rješavati sva otvorena pitanja, dodao je te poručio kako je dogovoren i način rješavanja pitanja građana koji žive uz granicu.

- Mi smo sa turizmom krenuli. U ovom trenutku još uvijek postoje gužve, ali siguran sam da je, kad govorimo o turizmu, Hrvatska, odnosno granični prijelazi RH su jedini u Europi gdje postoje gužve, rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Ministri vanjskih poslova dviju država ipak nisu parafirali sporazum kojim bi se dodatno pojednostavio prelazak granice. Nisu ni objavljene eventualne buduće mjere za to. Javnosti će biti predočene, kazao je ministar Grlić Radman kad se izvijeste Vlada i premijer Andrej Plenković. Kako s graničnog prijelaza javlja naša reporterka Jasminka Kalčić na prijelaz granice se čeka pola do dva sata. 

Podsjetimo, na sastanku vodstava slovenske i hrvatske policije održanom u srijedu, dogovoreno je da bi dvije države do kraja tjedna treble parafirati sporazum kojim bi se pojednostavio prelazak granice, nakon što je ona otvorena za međusobne prelaske - ali s puno čekanja.

Na graničnom prijelazu Bregana jučer su bile kilometarske kolone za ulazak u Hrvatsku. Danas nema većih zastoja, a gušći promet očekuje se poslijepodne i tijekom vikenda.