Flegar: U ovoj krizi bitno je bilo zadržati djelatnike

Korona krizom posebno su pogođene neke djelatnosti koje su ovisile o dolasku stranih državljana u Hrvatsku, poput stomatologa.

U emisiji Zajedno za zdravlje o tome je govorio stomatolog Tomislav Flegar koji je veliku većinu svojih prihoda ostvarivao od inozemnih pacijenata.

Na pitanje koliko je izgubio u ovoj krizi u svom poslovanju, Flegar je rekao kako kada se pogleda promet iz travnja 2019. godine i promet u travnju ove godine gubitak je 100 posto.

- U ovom smo razdoblju krize radili samo hitne pacijente. U razdoblju od 40-ak dana obavljeno je 20-30 pacijenata i to su bile usluge s niskom dodanom vrijednosti, rekao je i dodao da što se tiče stranih pacijenata, njegova je ordinacija 20. veljače obradila zadnjeg talijanskog pacijenta i čim je izbila kriza u Italiji prestali su s aranžmanima s njima, znači, kako kaže, gubitak je 100 posto.

Kaže kako ova situacija traje već 3 mjeseca i dok se granice u potpunosti ne otvore i dok se ne normalizira prekogranični promet, sa stranim pacijentima neće biti posla.

Flegar je rekao kako je glavno emitivno tržište za dentalne liječnike Italija, nakon toga, Velika Britanija, a veliki dio čine naši ljudi koji žive i rade u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj.

- Što se tiče cijena, mi smo u odnosu na talijanske kolege, 50-60 posto njihove cijene, a što se tiče kvalitete, ona je jednaka ili čak i bolja u Hrvatskoj, naglasio je Flegar.

Rekao je da oko želite opstati na tržištu da morate ulagati u nove materijale, nove provjerene znanstvene tehnologije te se mora ulagati u svoje i obrazovanje svojih djelatnika.

- To znači permanentno ulaganje, a znamo da su visokotehnološka oprema, dobri materijali i edukacija skupi, rekao je i dodao kako nije problem kada posao ide, kada se stalno vrti novac. Stalno ulažete i stalno se vraća novac kroz broj pacijenata, ali postaje problem kada sve ovo stane.

Naglasio je kako će još veći problem nastati nakon 3-4 mjeseca kada neće biti novih pacijenata toliko kao prije krize.

Flegar govori kako se veliki broj ordinacija bavi dentalnim turizmom, a u Istri gotovo sve ordinacije, nešto u Dalmaciji i Zagrebu.

- Velike ordinacije su se našle u velikim problemima, mi srednje u srednjim, a male u malim problemima, ističe.

Naglasio je kako je uzeo kredit, ali je dogovorio s bankom moratorij, ali kako se tu javlja problem. Na visokoj razini su odredbe donesene dobro, ali kada krene provedba istih dolazi do problema.

- Kada krene posao mi smo već izgubili dobit. Trebat će uložiti puno da posao krene. Kada zatražite sredstva od poslovne banke, sve to mora ići preko portala FINE, međutim na njenom portalu nema rubrike za samostalne djelatnosti i vi ne možete kao samostalni djelatnik podnijeti zahtjev, rekao je i dodao kako je pisao FINI zbog toga, ali kako nikada nije dobio odgovor.

-  Na nižim razinama imate tih sitnih stvari koje i u onako teškoj situaciji još otežavaju poslovanje, naglasio je.

Istaknuo je kako nije otpustio ni jednog radnika, kako su svi pristali da im se smanje plaće, a on je zatražio pomoć od HZZ-a i otpis doprinosa od porezne uprave. Nada se da će sve to funkcionirati za zadnja tri mjeseca.

- U ovoj je krizi bilo bitno zadržati djelatnike, posebno ako se radi o ovakvim specifičnim djelatnostima kao što je stomatologija, naglasio je.

Nove mjere za stomatološke ordinacije, kako bi se osigurali svi epidemiološki uvjeti, stomatolozima nisu strani zato se što stomatolozi i inače drže svih ovakvih parametara, zaključio je Flegar.