Potpore vinarima i školjkarima

Prodaja vina iz Dubrovačko-neretvanske županije zbog pandemije koronavirusa pala je 75 posto pa će Ministarstvo poljoprivrede uskoro prijedložiti povoljne kredite za ublažavanje njezinih posljedica, zaključeno je u petak u Stonu na sastanku ministrice Marije Vučković s vinarima.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić istaknuli su kako je potrebno prikupiti podatke o preuzetim količinama grožđa kako bi se razmotrile moguće mjera pomoći.

Predstavnici vinara na sastanku su istaknuli da su zbog pandemije koronavirusa u posebno teškom položaju jer, bez obzira na potpuno zaustavljen plasman proizvoda, i dalje moraju obrađivati vinograde.

Od ukupne površine pod vinogradima u Hrvatskoj  dubrovačko-neretvanski vinari su vlasnici 11,17 posto, a imaju 10,52 posto ukupne prijavljene količine zaliha vina.

Pad prodaje vina u Republici Hrvatskoj, zbog pada potrošnje i zatvaranja tržišta turizma i ugostiteljstva, procjenjuje se na 70 posto u odnosu prema proteklim godinama. Zato je nužno određenim mjerama smanjiti raspoloživu ponudu vina na tržištu kako bi se osigurala stabilnost tržišta i cijena.

Iz nacionalnog programa pomoći sektoru vina na nacionalnoj razini u oba programska razdoblja odobreno je 286 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekata iznosila je 709 milijuna kuna.

Za oba programska razdoblja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji odobrena je potpora od 24,4 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekata iznosila je 72,6 milijuna kuna.

Ministrica Vučković u Pločama je bila na otvorenju poduzetničko-proizvodnog impulsnog centra, a nakon toga u Stonu se sastala sa županijskim školjkarima.

U Malostonskom zaljevu čak 90 posto svih kamenica, kojih je oko milijun i pol godišnje, proda se u restoranima koji su već mjesecima zatvoreni. Ministrica poljoprivrede proizvođačima je obećala državne potpore.

Europska komisija odobrila je i državne potpore za štetu koju na školjkama počine orade, vrlo znatnu štetu koja smeta razvoju školjkarstva. Europske potpore, najavljuje ministrica, trebale bi biti još izdašnije. I školjkari i vinari dosada su imali malu proizvodnju ali visoku kvalitetu i samim time i cijenu. Sada će se morati okrenuti izvozu.