Prvi turistički vikend

Nema mjesta pesimizmu među turističkim radnicima u Istri. Sezona je lagano počela - turisti dolaze, otvaraju se kampovi i hoteli. No, kakva će na kraju sezona biti, nitko se ne usudi prognozirati.

Koronavirus nije sve bacio na koljena, ova njemačka obitelj stigla je vlastitim zrakoplovom. Hrvatska im je, kažu, bila najbolji izbor.

- Zato što je vrijeme lijepo, imate more, ali i zato što ste se otvorili i smijemo tu boraviti, drugdje još ne. Usto, poznajemo već Hrvatsku, dolazimo u Mali Lošinj, poznajemo već Pulu i Rovinj, kazao je turist iz Njemačke.

Veliki hoteli i kampovi u Poreču i Rovinju otvaraju se idućeg vikenda.

- Očekujemo da ćemo nekih 30 posto turističkoga prometa ostvariti, lani smo imali 4 milijuna noćenja ove se nadamo milijun i pol i to bi bio veliki uspjeh, rekla je Odete Sapač, direktorica TZ-a Rovinja.

Dok su velike turističke tvrtke u tim gradovima još suzdržane i ne iznose planove, mali hotelijeri uvelike rade.

- Gostiju ima iznad očekivanja, većinom su to domaći gosti i malo Slovenaca i Talijana koji imaju tu plovila i  privatni smještaj, kaže Diego Fuks,  direktor malog hotela u Poreču.

I domaći proizvođači hrane kažu - prodaja ide.

- Poslije ove korone se dosta traži domaće, i apeliram da nam omoguće da bar tržnice rade nedjeljom, izjavila je Zvijezdana Križmanić, vlasnica OPG-a iz Velog Ježenja.

Kampovi na jugu Istre omiljeno odredište.

- Moramo na odmor, za to smo isplanirali sredstva, možemo birati gdje ćemo ga potrošiti, u Njemačkoj ili nekoj drugoj zemlji. Volimo doći u vašu zemlju, u kampu se osjećamo dobro i sigurno, uza samo more smo, nema boljeg, tvrdi turist iz Njemačke.

Dorotea Dragun, direktorica kampa "Stoja" iz Pule kaže da  su poduzete sve mjere zaštite koje je HZJZ propisao, pa i više od toga.

- Goste doista nije strah, žele doći, tu smo na otvorenome, smješteni su u vlastitim jedinicama, dodala je.

Idućeg vikenda počinju dvotjedni školski odmori u najemitivnijoj nam njemačkoj pokrajini, Bavarskoj. Više od milijun i dvjesto tisuća Bavaraca te dane vole provoditi kod nas. A u Istri se otvaraju svi hoteli i kampovi