Rusija: Nema novog 'Otvorenog neba' ako se SAD povuče

Rusija ne vidi šansu za novi dogovor u slučaju američkog povlačenja iz sporazum Otvoreno nebo koji omogućuje nadlijetanje teritorija druge zemlje zbog provjere vojnih kretanja i kontrolnih mjera naoružanja, poručio je u subotu zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova.

- Ne postoje šanse za novi dogovor koji bi zamijenio (postojeći) sporazum. Mi također ne trebamo takve mogućnosti, kazao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov za državnu televiziju i dodaje da postojeći sporazum savršeno funkcionira i garantira europsku sigurnost. 

Rjabkov je ustvrdio da, čak i ako Rusija prihvati sve američke zahtjeve, ne očekuje da će se SAD pridržavati sporazuma.

SAD je u četvrtak objavio povlačenje iz sporazuma Otvoreno nebo o zajedničkom vojnom nadzoru zračnog prostora, zbog ruskog nepoštivanja odredbi sporazuma, što je izazvalo međunarodnu zabrinutost, dok su druge članice NATO-a istaknule da žale zbog američke odluke.

- Izražavamo zabrinutost zbog želje SAD-a za izlaskom iz sporazuma, a u isto vrijeme razumijemo njihove argumente, rekao je jučer hrvatski ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman. 

Rusija odbacuje američke navode o kršenju sporazuma. Sporazum Otvoreno nebo potpisan je 1992., a njegova primjena je započela 2002. godine. 
Od tada je izvedeno više od 1.500 promatračkih letova. Sporazum je potpisalo 35 zemalja, uključujući Hrvatsku, i on im omogućuje da nadlijeću teritorije zemalja potpisnica radi provjere vojnih kretanja i kontrolnih mjera naoružanja.