Polovični izgledi za uspjeh jednog od najperspektivnijih cjepiva za COVID-19

Ispitivanje cjepiva protiv bolesti COVID-19 koje se razvija na sveučilištu u Oxfordu, ima 50 posto izgleda za uspjeh jer koronavirus u Britaniji, kako izgleda, ubrzano nestaje, rekao je listu Telegraph jedan od profesora koji vodi razvoj tog cjepiva.

- Sve o koronavirusu

Adrian Hill
, ravnatelj oxfordskog instituta Jenner, koji je u razvoju cjepiva uspostavio suradnju s proizvođačem lijekova - tvrtkom AstraZeneca Plc, rekao je da postoji opasnost da predstojeće ispitivanje, koje uključuje 10.000 dobrovoljaca, ne da nikakve rezultate zbog male transmisije koronavirusa u zajednici.

- To je utrka s nestajanjem virusa, utrka s vremenom. U ovom trenutku postoji 50 posto izgleda da ne dobijemo nikakve rezultate, rekao je Hill britanskom listu.

Eksperimentalno cjepivo, nazvano ChaAdOx1 nCoV-19, jedno je od najperspektivnijih u globalnoj utrci za nalaženje zaštite protiv novog koronavirusa koji je uzrokovao pandemiju bolesti COVID-19.

Njegov je tim počeo ranu fazu ispitivanja svog cjepiva na ljudima u travnju, a samo je nekoliko cjepiva uspjelo doći do te točke razvoja.