Netanyahu suđenje za korupciju nazvao "pokušajem puča"

Uz velike mjere sigurnosti i dva suprotstavljena tabora pristaša i protivnika ispred sudnice, u Jeruzalemu je počelo suđenje izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu. Optužen je za korupciju, prevaru i zloupotrebu položaja. Proces protiv aktualnog premijera bez presedana je u povijesti Izraela. 

Suđenje je počelo na jeruzalemskom sudu uvodnim ročištem na kojem se, usprkos zahtjevu da danas ne bude nazočan u sudnici, morao pojaviti  jer mu je sud u srijedu odbio spomenuti zahtjev. Njegovi odvjetnici su u obrazloženju tog zahtjeva bili naveli da nema potrebe da se Netanyahu pojavi u nedjelju na sudu samo radi čitanja optužnice "čiji su detalji njihovom klijentu dobro poznati".

Netanyahu je danas rekao da su "neuvjerljivi" slučajevi protiv njega "pokušaj puča", obećavši da će nastaviti voditi zemlju bez obzira na suđenje za korupciju.

U studenome je optužen za mito, prijevaru i zloupotrebu povjerenja u tri slučaja koja su uključivala darove prijatelja milijunaša i navodno traženje regulatornih usluga za medijske tajkune u zamjenu za povoljnije izvještavanje. Optužuje ga se, između ostaloga, da je s najprodavanijim izraelskim novinama Yedioth Ahronoth dogovarao donošenje zakona koji će pomoći tom mediju nauštrb drugih, u zamjenu za bolje praćenje njegove politike. Također je optužen da je pružao regulatorne usluge vodećoj izraelskoj telekomunikacijskoj tvrtki Bezeq Telecom kako bi pozitivno pisali o njemu na internetskom portalu u vlasništvu kompanije.

Netanyahu je prije tjedan dana položio prisegu za rekordni peti mandat. Na čelu je vlade nacionalnog jedinstva nakon više od godinu dana političkog zastoja i tri puta u godinu dana provedenih parlamentarnih izbora.

Kao premijer, Netanyahu zbog kaznenog postupka nema zakonsku obvezu podnošenja ostavke i rekao je da njegova sudska bitka neće utjecati na njegovu sposobnost obavljanja dužnosti šefa vlade.

Predviđeno za sredinu ožujka, suđenje premijeru je zbog pandemije koronavirusa odgođeno za 24. svibnja, no ublažavanje mjera izolacije omogućilo je otvaranje škola i sudova pa tako i početak sudskog procesa na spomenuti datum.