Prvi gosti došli na Kvarner, domaćini se nadaju uspješnoj sezoni

Nakon otvaranja granica prvi su gosti došli i na Kvarner. Sjeverni Jadran posjetili su nautičari, a vrata su otvorili i kvarnerski kampovi.

Trenutačno su najbrojniji gosti iz susjedne Slovenije. Proteklog vikenda vrata su otvorile marine i ona u Ičićima bila je puna gostiju. Jedva su dočekali doći na Kvarner, a s nestrpljenjem je dočekano i otvaranje kampa u Selcu. U njemu sada boravi stotinjak gostiju, već sljedeći vikend vrata će otvoriti i neki od tamošnjih hotela.

Lijep i sunčan dan u Crikvenicu je privukao i domaće goste, koji su, uz Slovence, najbrojniji turisti u predsezoni. Budući da će do kraja svibnja putovanja biti olakšana i za državljane Austrije, Mađarske, Češke i Slovačke, a tijekom lipnja Njemačke i Poljske, te nakon toga ostalih zemalja koje imaju sigurnu epidemiološku situaciju - na Kvarneru se ipak nadaju uspješnoj turističkoj sezoni.

Janez i Marinka u selački kamp dolaze godinama. Jedva su dočekali otvaranje granica - jer već im je nedostajalo kažu proljetno kvarnersko sunce.

- Mi smo tu osmu godinu, imamo mobilnu kuću ovdje, dolazimo svake godine, više puta... Skupa s našom djecom i unucima, kažu Janez i Marinka Turk iz Slovenije.


I Tone je jedva dočekao dolazak u Selce. Ovog vikenda uređuje kućicu, a već sljedeći, kaže, uživa. 

- Mislim da vam je poznato da milijun Slovenaca svako ljeto dođe u Hrvatsku, kaže Tone Čufar.

Tone je čekao na granici, dok su Janez i Marinka imali sreće. Kod Prezida nije bilo gužve.

U kampu koji sprema brojne novitete za ljeto trenutačno je stotinjak gostiju.

- Ove godine ćemo otvoriti veliki bazenski kompleks s tri bazena, 600-tinjak kvadrata vodene površine, kaže Tomislav Lončarić, direktor Kampa Selce.

Idući vikend vrata otvaraju i hoteli.

- Otvaranjem granica naravno da je krenuo lagano buking i mi se nadamo kao i svi da će situacija krenuti ka boljem i da ćemo imati gostiju, kaže Alin Harambašić, direktorica hotela.

Hrabro naprijed krenuli su i Opatijci akcijom „19 dana prkosa". Naime, do 1. lipnja tamošnji ugostitelji i hotelijeri svojim posjetiteljima nude popust u visini simboličnih „kovidovskih" 19 posto čime iskazuju prkos pandemiji i vjeru u bolje sutra.