U školama većina učenika nižih razreda, "Škola na Trećem" do 5. lipnja

Nakon što deset tjedana nije bilo nastave, danas se u školske klupe vratila većina učenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole - njih čak 80 posto. Uzbuđenje nisu mogli sakriti ni učenici ni učitelji. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak naglasila je da se "Škola na Trećem" emitira do petog lipnja, jer do tada mogu pokriti obvezno gradivo, a viši razredi i srednja škola nastavljaju na daljinu.

Ministrica je izrazila zadovoljstvo podacima prema kojima je u ponedjeljak do 15 sati, prvog dana škole nakon deset tjedana nastave na daljinu, odazvalo 80 posto ukupnog broja, ili oko 125 tisuća učenika od prvog do četvrtoga razreda.
Popunjenost škola je iznad naših očekivanja, kazala je ministrica Divjak i napomenula da se radi o podatku za nešto više od 700 škola u obje smjene.

Pokazalo se da se može organizirati sigurna okolina za izvođenje razredne nastave, kazala je i pozvala roditelje koji su imali zadrške, da pošalju svoje učenike u školu. Najviše učenika odazvalo se u Brodsko-posavskoj i Varaždinskoj županiji, 94 posto, a najmanje u Zagrebu, 61 posto, kazala je ministrica i zahvalila svim roditeljima, učiteljima i osnivačima koji su svi na svoj način su poduprli odluku o nastavku škole u sladu s mjerama zaštite od pandemije.

Nastava viših razreda osnovnih škola kao i srednje škole i dalje se odvija na daljinu. Zbog ograničenog kapaciteta škola u skladu s propisanima mjerama mogla se organizirati samo razredna nastava, od prvog do četvrtog razreda, što će omogućiti da se s učenicima prođu vještine za koje je jako teško očekivati da će ih učenici savladati na daljinu, kazala je i dodala da će online nastava Škola na Trećem, prema planu završiti 5. lipnja, a najveći dio škola će završiti školsku godinu 26.lipnja.

Izrazila je nadu da će buduće mjere za nastavu biti nešto relaksiranije. Istaknula je da su donesene odluke za upise u srednje škole, koji će se moći obaviti preko informacijskog sustava, ali tko želi, može se doći osobno upisati u škole.

U Zagrebu se u školske klupe vratila polovina djece, javljaju iz resornoga gradskog ureda.

Ispred zagrebačke Osnovne škole Matka Laginje bila je HRT-ova novinarka Sunčica Findak. Naime, u toj školi nalaze se učenici dviju škola, učenici domaćini i učenici škole Ivana Merza koja je stradala u potresu.

Ravnatelj OŠ Matka Laginje rekao je da je u protekla dva tjedna prosjek učenika bio 10, a da ih je danas u školu došlo 190. Istaknuo je i da su još neki roditelji najavili priključenje djece, te da očekuje da će u lipnju biti preko 90 posto učenika. Ravnatelj OŠ Ivana Merza rekao je da je u njihovoj školi odaziv manji, ali da je danas došlo 103 učenika, od njih 220. 


Posjetili smo i OŠ Varaždin. Ravnateljica Jasmina Dvorski kaže da očekuju 200-tinjak učenika te da poštuju sve epidemiološke mjere.

- Učitelji su sretni, obratili smo posebnu pozornost posljednim uputama HZJZ-a i preporukama resornog ministarstva. Sve će biti u redu i jako smo uzbuđeni.  Svibanj je, a atmosfera je rujanska, rekla je ravnateljica te dodala da roditelji mogu s mirom i pouzdanjem poslati djecu u školu.

Podsjetimo, prije nekoliko dana i ministrica i premijer i Hrvatski zavod za javno zdravstvo poručili su da je škola sigurno mjesto kao i dom. Situacija je epidemiološki takva da mnogo stvari možemo normalno raditi, pa tako i djeci omogućiti povratak u školu, kazala je državna tajnica u Ministarstvu obrazovanja Branka Ramljak jutros u emisiji U mreži Prvog.

Učiteljica savjetnica OŠ Franje Serta Bednja Đurđica Krtanjek u istoj je emisiji kazala da roditelji još uvijek imaju nedoumice te da su prve preporuke i upute Ministarstva bile vrlo zbunjujuće i nedorečene.

- Još ima roditelja koji se pitaju zašto Ministarstvo nije decidirano reklo da od ponedjeljka kreće nastava, kazala je. Ovo nije uobičajena situacija, ljudi se suočavaju s raznim strahovima, odgovorila je Ramljak te dodala: "Ministarstvo znanosti i obrazovanja vrlo je decidirano u svojim stavovima. Slušali smo stručnjake i kad su oni rekli da je rad u školi siguran kao i kod kuće, u tom trenutku pozvali smo svu djecu u škole". Cijelu emisiju pogledajte ovdje.

Na pitanje zašto mlađa djeca moraju u škole, a starija ne, predsjednica neformalne mreže Nastavnici.org Ivana Valjak Ilić jutros je za emisiju  Studio 4 (HRT4) komentirala kako je to pitanje i njoj palo na pamet, a da jedan od odgovora koji se nudi na stranicama Ministarstva taj da učenici nižih razreda nisu pratili nastavu preko virtualnih učionica, što - kako je rekla - nije istina.

Također, ističe kako je i jedan od argumenata i taj da je učenicima nižih razreda potrebnija povratna informacija njihovih učiteljica te da to ima socijalizacijsku ulogu i da je važno paziti na grafomotoriku i finu motoriku djece, što - ističe - nije bio slučaj kada su se uvodili tableti. Cijelo gostovanje pogledajte ovdje.  

Košiček: Škola na trećem trajat će do 5. lipnja

- Epidemiološka slika je sve bolja i bolja i od danas očekujemo da se svi učenici razredne nastave vrate u školu. Rizik obolijevanja je manji nego da smo krenuli prije mjesec dana i s obzirom da se sve ostalo relaksira rizik je podjednak kod kuće i u školi, rekao je glavni savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja Marko Košiček u emisiji Dobro jutro Hrvatska.

Na pitanje koje muči mnoge zašto se u školske klupe vraćaju samo najmlađi, Košiček je rekao da su se na to odlučili kako bi osigurali siguran boravak učenika jer je potreban veći kapacitet učionica, a i zbog, kako je rekao, nekih specifičnosti, načina rada, grafomotorike, ali i kako bi olakšali roditeljima koji su preuzeli veliki dio učenja i podučavanja.

- U nekoj običnoj situaciji učenici idu u školu, osim ako su zbog bolesti spriječeni. U ovoj situaciji osim što imamo pandemiju imamo i potres, i objektivan razlog je ako je obiteljska kuća oštećena pa su se morali izmjestiti ili ako škole nisu uspjele organizirati prijevoz učenika, a tu je i strah. Strah nije inače razlog za ne poslati učenike u školu, ali kako ovo nije uobičajena situacija mi se ne možemo ponašati kako toga nema i uvažavamo osjećaje roditelja, ali vjerujemo da će se u narednim danima vratiti i djeca koja danas nisu došla u školu, rekao je.

Dodao je i da se mješoviti model nastave nastavlja sve do 5. lipnja.

- Toliko nam je potrebno da obradimo cijelo školsko gradivo. Nakon toga ostaje 2-3 tjedna škole. U zadnjim danima nema obrade novoga gradiva nego je to utvrđivanje, ponavljanje, ocjenjivanje i vrednovanje.

Istaknuo je da su još prije Uskrsa dali upute za vrednovanje u kojima se neće primjenjivati klasični pravilnik. 

- Nema klasičnih ispita znanja već se vrednuje zalaganje, javljanje u virtualnu učionicu, domaće zadaće i jedan složeniji rad, u smislu projekta ili prezentacije ovisno o dobi i predmetu, kojim će se provjeriti stečeno znanje i te će se ocjene povezivati s ocjenama koje su dobili u realnom svijetu.