Šefovi sigurnosti i policije Hong Konga upozorili na rastući terorizam u gradu

Šefovi policije i sigurnosti u Hong Kongu upozorili su da "terorizam" jača u gradu i podržali su plan Pekinga o uvođenju zakona o nacionalnoj sigurnosti nakon što su tisuće prosvjedovale protiv te najave.

Zakon o nacionalnoj sigurnosti koji bi mogao dovesti kineske obavještajne agencije u Hong Kong i koji je namijenjen borbi protiv odcjepljenja i terorističkih aktivnosti, uznemirio je poslovnu i diplomatsku zajednicu.

- Terorizam jača u gradu i bijesne aktivnosti koje štete nacionalnoj sigurnosti, poput neovisnosti Hong Konga, priopćio je dužnosnik za sigurnost John Lee.

- U samo nekoliko mjeseci Hong Kong je iz jednog od najsigurnijih gradova u svijetu postao grad zavijen sjenom nasilja, rekao je Lee i dodao da je zakon o nacionalnoj sigurnosti potreban za prosperitet i stabilnost grada.

Policija je objavila da je u nedjelju uhitila više od 180 ljudi. Bacala je suzavac i vodenim topovima rastjerala protuvladine prosvjednike. Nemiri su se vratili u grad pod kineskom upravom nakon relativno mirnih mjeseci.

Šef policije Chris Tang rekao je da je bilo 14 slučajeva koja su uključivala eksploziv "često korišten u terorističkim napadima u inozemstvu" i pet zapljena vatrenog oružja od početka prosvjeda u lipnju prošle godine.

- Prijedlog zakona pomoći će u borbi protiv pokreta za neovisnost Hong Konga i vratiti društveni poredak. Policija ga u potpunosti podržava, rekao je Tang.

Taj dokument izazvao je strahove za sudbinu formule "jedna zemlja, dva sustava" koji vlada u Hong Kongu otkad je ta britanska kolonija vraćena 1997. pod kinesku upravu.

Taj aranžman jamči Hong Kongu široke slobode kojih nema u kontinentalnoj Kini, uključivo slobodu tiska i neovisno sudstvo.