Koje epidemiološke mjere moraju poštovati privatni iznajmljivači

Privatni iznajmljivači su na mukama zbog situacije oko koronavirusa, no što se tiče rezervacija, nešto se malo pomaknulo, ali to je i dalje jako nezadovoljavajuće, komentirala je za emisiju Dobro jutro, Hrvatska Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK u razgovoru s Reginom Zubanović.

- Prije su goste dočekivali s orahovcem, sada s maskama
- Kako će proći hotelijeri i privatni iznajmljivači?

Dodala je kako je i dalje veći broj otkazivanja rezervacija nego što dolaze nove.

- Svi očekujemo kraj šestog mjeseca, kao i sedmi i osmi, da se i druge države malo više otvore, da se aviokompanije pokrenu, kaže.

Na pitanje moraju li apartmani biti zatvoreni između pojedinih gostiju, odgovara kako to nisu preporuke HZJZ-a.

- Oni su dali preporuke o čišćenju, održavanju i odnosu prema gostima, dodaje.

Kaže i kako postoje preporuke raznih platformi da iznajmljivači drže razmak od 24 sata između gostiju, no to nije obvezujuće, o tome sam iznajmljivač treba voditi računa. Rekla je i kako neke platforme preporučuju da se apartman drži zatvoren 72 sata ako je gost bio u samoizolaciji ili prebolio Covid-19.

Što se tiče preporuka koje iznajmljivači moraju poštivati, riječ je o onima, rekla je Nimac Kalcina, koje se odnose na čišćenje i dezinfekciju objekata, držanje razmaka od 1,5 m u komunikaciji s gostima. Propisani su i dezinficijensi koje moraju koristiti, recimo određeni papirnati ručnici.

- To su sitnice koje nije problem ispuniti, no treba ih pročitati i obratiti pažnju na njih. Nema toga puno, ali malo zbunjuju neke iznajmljivače jer su preporuke napisane zajedno za hotele i iznajmljivače i ima dosta stavki koje pojedini iznajmljivači ne mogu ispuniti jer nemaju takve objekte. Sve što nemaju, ne moraju ni ispunjavati, rekla je.

Na pitanje kakva su davanja, kaže da su turistička pristojba i turistička članarina smanjene za 50% za cijelu godinu. Dodala je da je, što se tiče poreza po smještaju, druga rata otpisana. Prva rata je odgođena za one iznajmljivače koji su podnijeli zahtjev, a za treću i četvrtu smatra da bi ih trebalo smanjiti s obzirom na popunjenost.