Palestinske vlasti popuštaju ograničenja na Zapadnoj obali

Palestinske vlasti dopustit će otvaranje džamija, crkava i pokretanje poduzetničkih djelatnosti na Zapadnoj obali, u sklopu popuštanja mjera koje su ranije uvedene radi suzbijanja epidemije bolesti COVID-19, najavio je palestinski premijer.

Predsjednik vlade Palestinske samouprave Mohamad Štajeh kazao je kako je vrijeme da se "život postupno normalizira" nakon što je izvanredno stanje proglašeno u ožujku, kada su se u Betlehemu pojavili prvi slučajevi zaraze koronavirusom.

Normaliziranje stanja čelnik palestinske vlade obrazložio je konstatacijom kako je epidemija sada usporena. Vladina ministarstva počet će raditi od srijede, a kontrolne točke uspostavljene kako bi se ograničio promet između gradova na Zapadnoj obali, bit će uklonjene. Pokrenut će se javni prijevoz, a džamije, crkve, trgovine, parkovi, restorani i kafići postupno će se otvarati. 

Idući tjedan počinje i školstvo, iako je redovna školska godina već završena.
Štajeh je upozorio da bi se restrikcije ponovno mogle uvesti u slučaju novog rasta infekcije.

Palestinsko ministarstvo zdravstva potvrdilo je 423 slučaja zaraze koronavirusom na Zapadnoj obali, kao i dva smrtna slučaja, no zdravstvena je kriza dovela do pada komercijalnih prihoda od čak 50 posto, što je značajan udarac za gospodarstvo koje bilježi stopu nezaposlenosti od 17,6 posto.

U pojasu Gaze kojim upravlja pokret Hamas, rival palestinske vlade, potvrđena su 54 slučaja zaraze, kao i dva smrtna slučaja.