Biograd napokon dobiva poduzetnički inkubator

Deset godina prošlo je od prve ideje o poduzetničkom inkubatoru u Biogradu. U idućih nekoliko mjeseci planira se završetak tog projekta. Vrijedan je 38 milijuna kuna i većim je dijelom financiran europskim novcem.

Nakon deset godina snova o poduzetničkom inkubatoru radovi na ovoj modernoj zgradi u biogradskoj industrijskoj zoni bliže se kraju. Devet proizvodnih pogona i sedamnaest ureda bit će uskoro na raspolaganju poduzetnicima. Nakon završetka gradnje i opremanja, Grad Biograd objavit će javni natječaj na koji će ponude za najam poslovnog prostora moći poslati i početnici i oni koji već rade.

- Mi smo već imali nekoliko iskaza interesa, neformalnih, i za sada ima interesa i, evo, nadamo se da će se popuniti, kazao je Ivan Čupić, koordinator europskih projekata Grada Biograda na Moru.

Već se zna što će biti u prvom pogonu zdesna u prizemlju. Poljoprivrednici će ondje prerađivati voće i povrće, iz pogona će izlaziti gotovi, pakirani proizvodi.

Željno to čeka i poljoprivrednik Josip Krpina iz Radašinovaca, koji se bavi i ruralnim turizmom.

- To znači mnogo za nas male poljoprivrednike koji imamo svoj proizvod, koji ćemo u jednom finalnom produktu dovesti na svoje gospodarstvo i tako ga prezentirati i prodati ili ponuditi svojim gostima, rekao je Krpina.

Osamsto tisuća kuna vrijedno je opremanje četiriju linija - za preradu džemova, marmelada i ajvara, čišćenje badema, sušare voća i povrća te linije za energetske pločice.

- Pošto radimo s poljoprivrednicima već deset godina, znamo koje su njihove potrebe. Oni imaju dobre proizvode, ali mali dio njih prerađuje te proizvode, odnosno dodaje im dodanu vrijednost. I, evo, ukazala se prilika, pošto imamo novi poduzetnički inkubator, da im opremimo jedan prostor koji će biti univerzalan i koji će svi moći koristiti, naglasio je Čupić.

Nadaju se da će do kraja ove godine sve biti u funkciji. Tako bismo u prerađenim plodovima s ovog područja mogli uživati već iduće godine.