David pobijedio Golijata, VW mora isplatiti odštete

Nakon godina natezanja po sudovima zbog afere dieselgate, danas je napokon donesena i presuda. Odlukom Vrhovnog suda njemački automobilski koncern Volkswagen morat će njemačkim kupcima modela s manipuliranim dizelskim motorima isplatiti odštetu.

- Horvat: Želimo Volkswagen u Hrvatskoj


Herbert Gilbert je prije šest godina kupio automobil iz koncerna VW. Uzeo je vozilo s dizelskim motorom i vjerovao da su poštovane sve tehničke specifikacije koje je proizvođač naveo. No dogodio se dieselgate, odnosno otkriveno je da je koncern lagao o emisiji ispušnih plinova pa je Gilbert, osjećajući se prevaren, potražio pravdu na sudu.

- Ovime potvrđujemo da kupac ima pravo na nadoknadu štete u iznosu cijene vozila u trenutku kada ga je kupio. Vozilo se nakon uplate odštete mora vratiti proizvođaču, kazao je sudac Vrhovnog suda Stephan Seiters.

Vlasnik itekako zadovoljan presudom  - te je znakovito poručio upravi koncerna - David je opet pobijedio Golijata.

- Ma ovo je divan dan, istina je, očekivao sam ovakvu presudu, ali sada znam da će ona biti od koristi i za sve druge koji su se našli u sličnoj situaciji, rekao je tužitelj Herbert Gilbert.

Odvjetnik tužitelja najtraženija osoba u Njemačkoj. Od donošenja presude mobitel ne prestaje zvoniti. Tisuće vlasnika spornih vozila žele ga za svojeg odvjetnika.

- Naravno da sam sretan i ponosan jer to je dokaz da u ovoj zemlji postoji pravda, naglasio je odvjetnik tužitelja Slaus Goldenstein.

Odvjetnici automobilskog diva - naravno nezadovoljni, svjesni kako je ova presuda presedan koji otvara Pandorinu kutiju novih dugova.

- Na temelju presude naša će služba odmah isplatiti iznos koji tužitelj traži. Nemamo više osnove za žalbu, rekla je odvjetnica VW koncerna Martina de Lind.

Pred koncernom VW opet teški dani. Prvo koronavirus, koji je privremeno zaustavio proizvodnju, pa sad nove tužbe - koje samo povećavaju gubitke.

- Očekuje se da bi kompanija samo od tužbi mogla izgubiti više od 35 milijuna eura. Inače, taj manjak bi se brzo pokrio, ali u ovakvim uvjetima to bi moglo izazvati probleme za kompaniju, poručio je analitičar auto-tržišta Juergen Pieper.

Današnja će odluka utjecati i na ostale tužbe protiv Volkswagena u Njemačkoj, ali i drugim zemljama, uključujući kupce iz Hrvatske. Procjenjuje se da bi ukupno oko 60.000 klijenata moglo tražiti povrat novca za svoje modele u koje je ugrađen dizelski motor -programiran tako -da na ispitivanju ispušnih plinova pokazuje lažne, niže vrijednosti.