Slovenija: Nije bilo liste "za odstrel" među oboljelim štićenicima domova

Dva slovenska ministra zanijekala su da se štićenicima slovenskih domova za starije osobe u vrijeme epidemije koronavirusa uskraćivalo liječenje u bolnicama, pa su umirali u tim institucijama.

-
Svi kojima je bilo potrebno liječenje premješteni se u bolnicu, osim kod lakših oblika bolesti bez izrazitih znakova respiratornog infekta ili upale pluća , kazao je ministar za zdravstvo Tomaž Gantar.

Time je odgovorio na tvrdnju zastupnika stranke Ljevica (L) kojom se sugeriralo da su teško oboljeli stariji štićenici ostavljani da umru u domu.

Zastupnik je kazao da ima i informacije kako su postojali popisi otpisanih bolesnika, odnosno "liste za odstrel" po kojima se određivalo koga poslati u bolnicu, a koga ne.

Među 107 smrtnih slučajeva kod zaraženih koronavirusom u Sloveniji najviše je onih koji su živjeli u domovima za starije i nemoćne, njih oko 80 posto. No,  Gantar je upozorio da su štićenici tih ustanova u prosjeku stari oko 86 godina, a mnogi umrli su uz koronavirus imali i druge bolesti.

Ministar za rad i socijalnu skrb Janez Ciglerja Kralj pohvalio se činjenicom da virus nije prodro u 90 posto domova za starije, a izrazitije je pogodio samo njih četiri-pet, gdje je i smrtnost bila veća.

Vlada je reagirala, rekao je, formirajući zdravstvena povjerenstva i tamo gdje je trebalo pokrajinske liječničke timove za starije u domovima na tom području, kako bi se infekcija ograničila i izolirala.

Zaposleno osoblje u slovenskim domovima za starije tužilo se od početka epidemije da su se neke od tih ustanova bez potrebne opreme suočile s potrebom njege teško oboljelih štićenika kao da se radi o bolničkim ustanovama i to bez potrebnog kadra s medicinskim znanjem, što je bilo teško izdržati.