Uoči parlamentarnih izbora aktualizirano pitanje rada nedjeljom

Uoči parlamentarnih izbora aktualiziralo se pitanje reguliranja rada nedjeljom u trgovini.

- Sever: Nedjelja treba biti neradna neovisno o Stožeru     
- (Ne)rad trgovina nedjeljom - dva suprotna stajališta    

Predsjednik HUP Udruge trgovine Martin Evačić rekao je da poslodavci već više od godinu dana raspravljaju o radu ili ne radu nedjeljom, a da je sve krenulo prvenstveno zbog nedostatka radne snage.

Istaknuo je da su manji miješani formati za neradnu nedjelju, a veći formati za radnu nedjelju jer uspijevaju osigurati dovoljan broj radnika.

Dodao je i da dio trgovaca koji je za regulaciju rada nedjeljom s time se slaže jer niti jedan trgovac nije za to da se rad nedjeljom potpuno zabrani. A dio koji nije za regulaciju se s time ne slaže i traži potpuno liberalni pristup.

- Nema jedinstvenog stava iako kod nas prevladava pretežiti stav da smo za rad nedjeljom, rekao je upravitelj trgovačkog centra Westgate Denis Čupić.

Istaknuo je da se trenutno ne govori o regulaciji rada nego o regulaciji rada trgovina nedjeljom i da taj fokus koji je samo na trgovini je totalno promašen, jer kako je rekao, niz djelatnosti radi nedjeljom.

- Ja sam za regulaciju rada nedjeljom jer radnik treba biti zaštićen, treba biti definirano koliko je minimalno povećanje koje se njemu daje za rad nedjeljom i isto tako mora biti zaštićen da ne može biti iskorištavan od poslodavca, rekao je te naglasio da veliki dio njihovih zakupaca plaća nedjelju od 30, 70 posto, a ima i nekih koji nedjeljom plaćaju 100 posto veću satnicu.

Apelirao je da se cijela situacija stavi na analizu i brojke jer kako je rekao, njihove analize pokazuju suprotne brojke od onih s kojima je izašlo ministarstvo.

- Nedjelja je drugi najprofitabilniji dan nakon subote, a ponedjeljak je dan s najmanjom poslovnom aktivnošću. 
Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić rekla je da u Hrvatskoj nema granskog kolektivnog ugovora za trgovinu, već samo Zakon o radu. 

Istaknula je da prema njihovim iskustvima radnik radi najmanje dvije nedjelje mjesečno, ali i dodala da su im se javljali ljudi koji su rekli da su radili i 20 nedjelja u kontinuitetu.

- Udruge malih poduzetnika malih trgovaca podržali su regulaciju rada nedjeljom da se radno vrijeme ograniči da to ne bude pitanje isključive tržišne slobode i poslodavaca koji će odlučiti već da se ono regulira. Mi imamo Zakon o blagdanu spomen danima i neradnim danima koji se uopće ne poštuje, on je mrtvo slovo na papiru jer nema sankcija. Imamo tri blagdana kada se ne radi, a sve ostale blagdane su radnici radili.

Osvrnula se i na plaćanje rada nedjeljom. 

- Poslodavac može platiti jednu lipu i on je svoju zakonsku obvezu izvršio. Poslodavci ističu da je to isti radni dan kao i svaki drugi, ali za radnika to nije tako i smatramo da država treba to pitanje regulirati kroz Zakon o trgovini. 

Ako se rad nedjeljom plati 35 posto više, to je 6-10 kuna na satnicu i to nije motivirajuće da bi se radilo nedjeljom, zaključila je.