Talijanski 'prvi pacijent' na dugom putu oporavka

Mattia Maestri, takozvani prvi pacijent talijanskog dijela epidemije izazvane koronavirusom, rekao je u intervjuu da se postupno vraća normalnom životu.

Maestriju
(37) je zaraza utvrđena 20. velječe u njegovu domu u Codognu, šezdesetak kilometara jugoistočno od Milana. Bio je to prvi slučaj zaraze lokalnom transmisijom u Italiji.

U intervjuu za Sportweek, tjednik povezan sa sportskim novinama Gazzetta dello Sport, Maestri je kazao da je dobro i da mu ne treba psihološka pomoć. 
Kaže da je u bliskom kontaktu s liječnikom koji ga je spasio.

- Postao mi je kao drugi otac, moj novi otac. Mnogo razgovaramo, slijedim njegove savjete na svojem dugom putu prema normalnom, rekao je.

Maestri, amaterski trkač i bivši nogometaš kluba iz četvrte lige, prošao je emocionalne i fizičke krajnosti. Proveo je tri tjedna bez svijesti na odjelu intenzivne njege. Kad su ga probudili, nije znao što je koronavirus i koliko se proširio.

Kad je uključio mobitel, na društvenim je mrežama ugledao gomilu uvreda na svoj račun. Iz bolnice je pušten 21. ožujka, a dva dana prije od bolesti COVID-19 preminuo mu je otac.

I njegova trudna supruga bila je zaražena, no oporavila se. Zdravu djevojčicu rodila je 7. travnja.