Memoradnum Ine i Janafa zapalio političku scenu

Političku scenu užarila je Nacionalova objava memoranduma iz 2018. između Ine i Janafa kojim se omogućuje transport Inine nafte iz Omišlja u mađarske rafinerije te da se hrvatska nafta koja se crpi u naftnim bušotinama u zemlji šalje u mađarske rafinerije, ne u rafinerije Sisak i Rijeka.

Ćorić: Sve je u interesu Ine

Ministar energetike Tomislav Ćorić opovrgnuo je tumačenja da se nafta iz Hrvatske, umjesto u rafineriju Rijeka, transportirala u Mađarsku na štetu Ine. Sve što je potpisano, tvrdi, u interesu je Ine. Kazao je kako je u javnost procurila kriva verzija Memoranduma te da onaj potpisani nikome ne pogoduje već projicira poslovne interese dvaju poslovnih subjekata s ciljem maksimiziranja poslovnih rezultata. Dodao je kako je dugoročno isplativije da se nafta šalje u Mađarsku, ali da to nije dogovoreno Memorandumom.

Plenković: Vlada je bila upoznata, ključna procjena konzultanata

Vlada je bila upoznata da su Janaf i Ina potpisali memorandum o razumijevanju, rekao je danas premijer Andrej Plenković. "Mislim da je ministar Ćorić detaljno pojasnio sve o čemu se radi, ostalo možete pitati i Janaf i Inu, poručio je. "Ključno je da će konzultanti oko 10. lipnja doći s prvom preliminarnom procjenom i evaluacijom i nakon toga ćemo dalje odlučivati", rekao je Plenković.

Na optužbu šefa SDP-a Davora Bernardića u vezi ove teme odgovorio je da se radi o nezrelom političaru koji niz godina pokazuje svoju nedoraslost i nesposobnost. "Katkada to prelazi i granice ne dobroga ukusa, nego čak bih rekao da ide tako duboko u offside da se na određeni način diskvalificira za sve ozbiljne dužnosti na čelu hrvatskih institucija", rekao je Plenković.

Bernardić: Izdaja nacionalnih interesa

Predsjednik SDP-a i lider RESTART koalicije Davor Bernardić izjavio je u Samoboru kako je odluka da se hrvatska nafta koja se crpi u naftnim bušotinama u zemlji direktno šalje u mađarske rafinerije, a ne u rafinerije Sisak i Rijeka, izdaja nacionalnih interesa. Žalosnim smatra što smo u zadnje četiri godine slušali najave da će Vlada otkupiti Inu. "Nakon dolaska u Banske dvore radikalno ćemo zaokrenuti priču oko Ine i vidjet ćemo na koji način Hrvatska može vratiti Inu u naše ruke", ustvrdio je. Podsjetio je i da su na Ini pali i Ivo Sanader i Tomislav Karamarko.

Jandroković: O odnosima Mola i Ine pitajte SDP-ovu vladu

- Vlada Andreja Plenkovića štitila je nacionalne interese na najbolji mogući način u tom slučaju i svim drugim. A o odnosima MOL-a i INA-e najbolje bi bilo da pitate SDP-ovu Vladu koja je s MOL-om potpisala taj ugovor, izjavio je Gordan Jandroković. Novinari su ga, naime pitali za komentar navoda tjednika Nacional da - Vlada Andreja Plenkovića štitila je nacionalne interese na najbolji mogući način u tom slučaju i svim drugim. A o odnosima MOL-a i INA-e najbolje bi bilo da pitate SDP-ovu Vladu koja je s MOL-om potpisala taj ugovor, izjavio je Gordan Jandroković.

- Hrvatski političari ne štite hrvatske interese, nisu štitili energetske interese hrvatske i to se sada potvrđuje i u ovom slučaju, smatra Mostov Nikola Grmoja.

Reakcije iz Ine i Janafa

- Memorandum o razumijevanju između Ine i JANAF-a je neobvezujući dokument te je potpisan 21. kolovoza 2018. godine s ciljem stvaranja pretpostavki za donošenje poslovnih odluka koje osiguravaju veću profitabilnost i održivost rafinerijskog poslovanja Ine, a time i cijele kompanije, priopćili su iz Ine.

- Društvo posljednjih godina bilježi konstantan rast i postiže rekordne rezultate te je jedno od najboljih i najstabilnijih hrvatskih gospodarskih subjekata. Isto tako, Uprava u svom radu nije donijela nijednu odluku koja bi na bilo koji način ugrozila poslovanje društva te samim time narušila dobro poslovanje Janafa, poručuju iz te tvrtke.