U Kini raste otpor javnosti protiv zdravstvenih aplikacija

Lokalne kineske vlasti žele proširiti primjenu zdravstvenih barkodova, koji su odigrali ključnu ulogu u suzbijanju koronavirusa u zemlji, no te najave izazvale su bojazan o privatnosti i sigurnosti osobnih podataka.

QR kodovi ugrađeni u popularne aplikacije WeChat i Alipay na pametnim mobitelima koristili su objave korisnika i automatski prikupljene putne i medicinske podatke kako bi ljudima dali crvenu, žutu ili zelenu oznaku vjerojatnosti zaraze koronavirusom.

Kako bi se mogli slobodno kretati, stanovnici u Kini trebaju imati zelenu oznaku. Od veljače pri ulasku u restoran, park ili drugo mjesto trebaju pokazati svoj zdravstveni barkod.

Postojao je tek manji otpor javnosti prema barkodovima koji su viđeni kao nužan alat za ponovno pokretanje gospodarstva. No, to se promijenilo kad su vlasti Hangzhoua u petak predložile dodjeljivanje zdravstvenog bedža svakom stanovniku. Njome bi se stanovnike ocjenjivalo do maksimalnih 100 bodova korištenjem podataka iz njihovih zdravstvenih kartona i životnih navika. Stanovnicima bi se rezultat bilježio prema tome koliko vježbaju, što jedu i piju, jesu li pušači i koliko su spavali proteklu noć.

Najava je pokrenula lavinu kritika korisnika društvene mreže Weibo, slične Twitteru, i pokrenula raspravu o privatnosti i sigurnosti podataka.

- Moje zdravlje je privatna stvar, zašto biste htjeli prikupljati te informacije i stvoriti ljestvicu s bodovima?, napisao je jedan korisnik.

Odvjetnik iz Hangzhoua Ma Ce rekao je da korisnici imaju pravo zahtijevati da se prikupljeni osobni podaci u borbi protiv širenja koronavirusa unište jednom kad prođe zdravstvena kriza.

I drugi kineski gradovi žele proširiti primjenu zdravstvenih kodova, ali nisu otišli toliko daleko kao Hangzhou. U gradu Guangzhou na jugu zemlje stanovnici putem zdravstvenog koda mogu dogovoriti online konzultacije s lokalnim bolnicama i kupiti maske. U pokrajini Fuijan žele da se tim kodom obuhvate liječenje i kupnja lijekova.