Prve upute za izbore u vrijeme pandemije

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je upute za zaprimanje prijedloga lista i prijedloga kandidata za nadolazeće parlamentarne izbore, kao i preporuke HZJZ-a za osiguranje epidemioloških mjera u izbornom procesu.

DIP: Podatke za izbore birači mogu promijeniti do 24. lipnja

Prijedlozi lista i kandidata zaprimaju se u prostorijama Sabora, i to:

3.-5. lipnja 2020. od 9.00 do 15.00 sati
6.-7. lipnja 2020. od 10.00 do 14.00 sati
8.-12. lipnja 2020. od 9.00 do 15.00 sati
13.-15. lipnja 2020. od 9.00 do 20.00 sati
16. lipnja 2020. od 9.00 do 24.00 sata

Predaji prijedloga maksimalno može prisustvovati deset osoba, a obvezna je najava. Obrazac najave dostupan je na web stranicama Državnog izbornog povjerenstva od 3. lipnja 2020. pa nadalje i popunjen se dostavlja Državnom izbornom povjerenstvu na adresu elektroničke pošte: dip@izbori.hr.

Predlagatelji koji usprkos obvezi najave to ne učine, neće moći započeti s predajom prijedloga sve dok Državno izborno povjerenstvo ne preuzme prethodne najave za to vrijeme, navodi DIP.

Tijekom zaprimanja prijedloga, zabranjeno je zadržavanje u prostorijama Hrvatskoga sabora, osim osoba koje u tom trenutku predaju prijedlog. Ako prostorijama Hrvatskog sabora pristupe osobe koje nisu najavile predaju prijedloga, svoj red na predaju prijedloga morat će čekati izvan prostorija Hrvatskoga sabora.

Cijele upute DIP-a možete pročitati ovdje.

U HZJZ-ovim preporukama za prikupljanje potpisa birača - predlagatelja između ostalog se navodi mjera fizičke udaljenosti od 1,5 metra, osim ako se radi o članovima istog kućanstva ili osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu, te preporuka nošenja maski u zatvorenim prostorima. Nužno je postavljanje dezinficijensa, a građani obvezno moraju provesti dezinfekciju ruku prije i nakon potpisivanja te im se preporučuje da donesu svoje kemijske olovke. Cijele upute možete pročitati ovdje.

HZJZ je objavio i preporuke za rad izbornih tijela u kojima između ostalog stoji da je nužno postaviti dezinficijens, da je prostore potrebno temeljito dezinficirati i provjetriti za vrijeme stanke u trajanju od jedan sat. Upute u cijelosti pročitajte ovdje.

- Volonteri će tih kandidata morati paziti na sve te mjere, kao i u drugim djelatnostima, morat će imati dezinfekcijska sredstva, preporučit će se biračima koji daju potpis da dođu s osobnom kemijskom, da se radi dezinfekcija i prije i poslije potpisa, da se drži potreban razmak, ako se i dijele promo materijali da ih dijeli druga osoba uz potreban razmak. Primat će se kandidature u dvije dvorane, u svakoj će biti maksimalno 10 osoba, po pojedinim strankama i koalicijama koje mogu predati kandidaturu u isto vrijeme obavezna je najava. Po prvi puta ćemo se strogo držati tog dogovora, istaknuo je član Državnog izbornog povjerenstva Slaven Hojski.