WHO upozorava da se ne žuri s popuštanjem mjera

Broj umrlih u svijetu od koronavirusa prešao je 350.000, broj slučajeva zaraze bliži se 5,6 milijuna. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da se ne bi trebalo žuriti s popuštanjem mjera zaštite.

-
Epidemija koronavirusa, najnoviji podaci

U Španjolskoj je počela desetodnevna nacionalna žalost za žrtve koronavirusa. Španjolska je jedna od najteže pogođenih europskih zemalja s više od 27 tisuća umrlih i oko 230 tisuća oboljelih.

Od danas građani Češke, Slovačke i Mađarske mogu slobodno putovati između tih triju zemalja, ali pod uvjetom da se u svoju domovinu vrate u roku od 48 sati. Češko ministarstvo vanjskih poslova nastoji bilateralnim ugovorima osigurati Česima da ljetuju izvan zemlje.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je u svijetu i dalje u tijeku prvi val pandemije izazvane koronavirusom i u fazi je kada se bolest razvija te da se ne bi trebalo žuriti s popuštanjem restriktivnih mjera. Upozoravaju da je broj oboljelih u porastu u Južnoj Americi i Južnoj Aziji.

U Singapuru nova mjera za sprječavanje širenja koronavirusa. Vlada je postavila automate s besplatnim višekratnim zaštitnim maskama po cijelome gradu-državi. Od 14. ožujka u Singapuru je obvezno nošenje zaštitnih maski u javnosti. Kazna za kršenje te odredbe iznosi tisuću i pol kuna.

Istovremeno, Južna Koreja izvijestila je o 40 novih slučajeva zaraze koronavirisom, najvećem broju novih slučajeva unazad sedam tjedana. Novo žarište infekcije je skladište tvrtke za prodaju elektroničke opreme u Bucheonu, u predgrađu Seula.