Ministar Marić o efektima mjera u gospodarstvu

Ministar financija, Zdravko Marić, obratio se medijima nakon užeg kabineta Vlade i prokomentirao mjere u gospodarstvu i njihov učinak u različitim sektorima.

- Jako se puno izračuna radi ovih dana. Od sastanka kad smo krenuli s prvim paketom mjera i rekli smo da ne postoji mogućnost niti su okolnosti te da ne treba raditi kirurški precizni rez ili mjere. Tijekom provedbe ćemo analizirati kako je provedeno i kakvi su efekti na samo gospodarstvo i ovisno o razvoju epidemiološke slike ili situacije u društvu, moramo biti spremni na neke nove mjere, rekao je Zdravko Marić.

Ministar financija kaže kako su uvedene nove mjere, a neke su unaprijeđene.

- Uparivanje tih podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje s Poreznom upravom, kao i neke druge analize koje radimo pa onda sukladno njima ćemo i biti pametniji i znati odgovoriti na pitanja o tome koliko bi to moglo koštati, rekao je Marić.

"Svibanj ima efekt zatvaranja gospodarstva"

Zdravko Marić kaže kako je svibanj mjesec koji ima puni efekt zatvaranja gospodarstva.

- Travanj je još imao efekt kako se plaća PDV s 30 dana roka. Još uvijek ste imali efekte prije samog zatvaranja 20.ožujka. Ako se epidemiološka situacija ne popravi, onda svaki mjesec možemo očekivati još izazovniji i lošiji. Mislim da se mjere pokazuju dobro ciljane kao što se pokazuju mjere zatvaranja, rekao je Marić.

- 18 % manje fiskaliziranih računa u odnosu na isto vrijeme prošle godine, za svibanj. Ugostiteljstvo, unatoč mjerama otvaranja terasa i svega što je na snazi ova dva tjedna i dalje je na indeksu 40 u odnosu na prošlu godinu. Trgovina na malo je puno bliža indeksu 100, nego što je ugostiteljstvo, rekao je Marić.

Radna mjesta i likvidnost funkcioniranja čitavog sustava

Ministar financija ističe kako su dva ključna elementa u ovom trenutku. 

- Radna mjesta i likvidnost funkcioniranja čitavog sustava. Ova kriza treba otvoriti svima oči i vidjeti koje su to strateške grane i koliko je važna zapravo jaka domaća komponenta kada nastupe ovakve okolnosti, rekao je Marić.