Dubrovnik spreman za veliki broj turista

Jedan od glavnih argumenata pri odabiru mjesta za godišnji odmor ove godine svakako će biti i zdravstvena opremljenost destinacije i sigurnost. Dubrovnik se pripremio za dolazak većeg broja turista.

- Epidemija koronavirusa, najnoviji podaci

Stradunom će, nadamo se, uskoro ponovno krenuti tisuće turista. Za sve njih Dubrovnik je, tvrdi gradonačelnik Mato Franković, spreman 100 posto - zdravstvena sigurnost na prvome je mjestu. Nastavilo se s nabavkom respiratora. Očekuje se dodatnih pet kroz 15 dana, a naručit će se i dodatnih pet. Tako će dubrovačka bolnica imati više od 30 respiratora, a uz 24-satno dežurstvo infektologa u bolnici su spremni za eventualni novi val zaraze.

- Bolnica je još uvijek pregrađena na tzv. Covid i "ne-Covid" dio. U prvomm dijelu su dva pacijenta, a bolnica je u fazi nabave velike količine zaštitne opreme - maski, zaštitnih odjela i svega ostalog potrebnog u borbi s Covidom, kaže ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić.

U dubrovačkoj bolnici uskoro će biti završen i novi laboratorij koji će moći samostalno obavljati testiranja. U trenucima najveće krize s Covidom u Dubrovniku je od gotovo presudne važnosti bio budući Studentski dom, koji je gotovo preko noći postao velika karantena s čak 500 ležajeva. Ukoliko dođe do drugog vala zaraze to će ponovno i postati.

Svrha svega toga je da se turisti osjećaju što ugodnije, a očekuje se njihov što brži povratak, kaže državni tajnik u turizmu Frano Matušić. "Već se pomalo zahuktavamo i vjerujemo da ćemo do kraja svibnja potpisati ugovore s državama koje su nam u okruženju. To se prije svega odnosi na Mađarsku, Austriju, Slovačku i Češku, dok sa Slovenijom već imamo normaliziran promet", dodaje.

U ovoj, uglavnom aviodestinaciji - svi s nadom gledaju prema zračnoj luci. Prvi gosti iz Njemačke i Engleske trebali bi stići već sredinom lipnja.