Rijeka: Dobra suradnja dvaju stožera, sada priprema sezone

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut izjavio je u srijedu u Rijeci da je suradnja Nacionalnog i Primorsko-goranskog županijskog stožera tijekom epidemije Covida-19 bila jako dobra, a sada se provode pripreme za ovogodišnju turističku i protupožarnu sezonu.

- Sve o koronavirusu

Trut se u Rijeci sastao s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom i članovima županijskog Stožera civilne zaštite. Istaknuo je da je to prvi od nekoliko sastanaka s predstavnicima priobalnih županija, kako bi sagledali što je sve učinjeno u borbi protiv epidemije u prošlih 90 dana, te se pripremili za sve moguće situacije tijekom turističke sezone.

Ocjenjujući suradnju županijskog i Nacionalnog stožera civilne zaštite, naveo je da je na nacionalnoj razini prihvaćeno puno prijedloga iz županijskog stožera, koji je kvalitetno komunicirao s medijima i građanima i donosio stručne, konkretne i korektne informacije.

- Taj zajednički rad rezultirao je time da već nekoliko dana nemamo novozaraženih osoba, rekao je Trut.

Slijedi priprema za turističku i protupožarnu sezonu

Naglasio je da se sada treba pripremiti za turističku i protupožarnu sezonu.

- Najavljeno je suho i vruće ljeto, vjerojatno će biti puno izazova i treba učiniti sve da nemamo puno i velikih požara, kazao je.

Na pitanje o nezadovoljstvu turista na granici, Trut je odgovorio da će se situacija uskoro promijeniti i da će doći do liberalizacije. Napomenuo je da će informacijski sustav pomoći policiji da propusnost na granici bude veća.

Odgovarajući na upit o mjerama u mogućem drugom valu pandemije Covida-19, Trut je rekao da se ne radi toliko, do tri mjeseca unaprijed, nego korak po korak te da je to teško predvidjeti.

- To će komunicirati kolege iz zdravstva, a mi ćemo pratiti situaciju i donositi mjere, istaknuo je.

Pojašnjavajući odluku o dozvoli javnog okupljanja, Trut je rekao da nova odluka nije ograničila broj ljudi, niti je on naveden u odluci, nego će se postupati prema preporukama HZJZ, ovisno o procjenama, prostoru.

Zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice Mladen Šćulac izvijestio je da će biti zaposleno dodatnih 69 vatrogasaca, poboljšana je radio veza za komunikaciju i vatrogasci će biti spremni za sezonu.

"Županijske službe odradile jako dobar posao"

Župan Komadina kazao je da su rezultati sastanka evaluacija, pouke i pripreme za daljnje djelovanje u vezi s Covidom-19 te projekcije za turističku sezonu.

- Ocijenjeno je da su naše službe odradile jako dobar posao, koordinacija među svim službama je bila jako dobra, kao i komunikacija s građanima bez čije odgovornosti ne bi bili uspješni kao do sada. Stožer mora raditi i dalje i pripremiti se za turističku i vatrogasnu sezonu, rekao je.

Pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić izvijestila je kako već 38. dan u Primorsko-goranskoj županiji nema novooboljelih, a treći dan u Hrvatskoj, što je dobar pokazatelj.

- Počeli su dogovori s turističkom zajednicom o pripremama u slučaju dolaska turista sa sumnjom na COVID-19. Imamo tradiciju osiguravanja turističkih ambulanti i nastojimo osigurati dodatne kapacitete za zdravstvenu sigurnost povećanog broja turista, zaključila je Malatestinić.