Kako spasiti turističku sezonu?

Prije mjesec, dva, da smo govorili da ćemo na ovaj datum govoriti o sezoni, otvaranju granica, protokolima (...) bili bi više nego iznenađeni, rekao je državni tajnik u ministarstvu turizma Tonči Glavina.

Rekao je da ćemo imati turističku godinu kakvu nikada nismo imali - ne natječemo se za svakog gosta, za masovnost ili statistiku, već će biti izazovna jer ćemo ju pokušati odraditi najbolje što možemo uz prioritet zaštite zdravlja.

- Idemo u godinu kontroliranog turizma gdje pratimo goste, tko dolazi, na koji način, gdje boravi, kojim se putem prolazi i imat ćemo puno više nego što smo se nadali prije mjesec dana, dodao je.

- Cijelo ovo vrijeme smo vrlo aktivni u smislu promocije i komunikacije s tržištem, rekao je direktor HTZ-a Kristijan Staničić.

Pojasnio je kako se išlo u nekoliko faza - komunikacijom putem društvenih mreža, najavljivanjem mogućnosti dolaska i najnovija kampanja je išla ciljano na naša obližnja tržište i susjedne zemlje, a komunicira se o tome kako je RH otvorila granice jer smo u zdravstvenom segmentu u svjetskom vrhu.

Staničić je rekao da su sve upute o ponašanjima bilo na granici, bilo u turističkim objektima, a odaziv je dobar. Vjeruje da će u RH doći više turista nego što smomogli zamisliti prije mjesec dana.

Predsjednik udruge putničkih agencija Tomislav Fain rekao je kako su putničke agencije koje se bave dalekim putovanjima prve osjetile masovna otkazivanja putovanja, nakon toga su krenula otkazivanja europskih putovanja.

- Nama je promet nula, trenutno se ništa ne događa, dobivamo nešto rezervacija, ali ljudi čekaju što će se dogoditi, dodao je.

Fain je rekao kako je Vlada spasila likvidnost izglasavanjem zakona o vaučeru i moratoriju na povrate. Prvi dio smo, dodaje, prošli, sada očekujemo nastavak mjera i vidjet ćemo što će se događati.

- Moramo biti realni i svjesni da nas čeka jedno teško razdoblje koje će potrajati (...) ni 2021. to neće biti kao što je bilo 2019. Moramo biti spremni na to, moramo se pripremati, rekao je.

Dodao je kako će i neizvjesnost oko toga hoće li biti drugog vala utječe na rezervacije, polaže nade u "auto goste" i da će dolaziti mnogi koji će primjerice u četvrtak jesti u auto i doći u Hrvatsku jer im je blizu. Kaže da te goste čekamo i da se za njih moramo pripremiti.

- Tome se nadamo, te goste očekujemo i za njih smo spremni, njima se trebamo prilagoditi. Svaki gost je dobrodošao, u ovoj situaciji pogotovo, dodao je.

Glavina je rekao da se kreće u novi način protoka gostiju preko granice, uvodimo aplikaciju gdje će gosti ispunjavati gdje će boraviti, kojom rutom će ići, a na granici će se skeniranjem putovnice vidjeti ti podaci. Gosti će, dodaje, dobiti i povratne informacije, kontakte epidemiološke službe, a dolaze u objekte gdje su jasno propisane mjere, što stvara osjećaj sigurnosti kod gostiju.

- Kako smo reagirali u situaciji za naše građane, spremni smo reagirati i za naše goste i to je informacija koja je vani poznata, to je naša komparativna prednost, dodao je Glavina.

Staničić je rekao kako se o svim preporukama komunicira, misli da smo dobro pripremljeni - imamo dobar sustav što se tiče zdravstvene skrbi, a to turistima daje osjećaj sigurnosti. Vjeruje da ćemo i ove godine biti pri vrhu turističkih destinacija.

Fain kaže da je turističkim agencijama važno da imaju smjernice kako bi znali svoje turiste usmjeriti na destinacije i prilagoditi svoju ponudu.

- U ovoj krizi smo se pokazali kao zemlja koja iskače iznad prosjeka i koja jako dobro brine za zdravlje, na taj način idemo i u turističkom smislu. Uvijek smo bili percipirani kao sigurna destinacija, a sada imamo dodatni adut kao destinacija zdravlja, zemlja koja je tu, nadomak ruke cijelom europskom bazenu, rekao je Glavina.