Bošnjaković o susretu s Mačekom

Uoči sjednice Vlade ministar pravosuđa, Dražen Bošnjaković, komentirao je susret s USKOK-ovim optuženikom Ratkom Mačekom, za koji kaže da je bio slučajan i da su razmijenili nekoliko rečenica. 

- U pauzi sam otišao nešto pojesti, u blizini je neka pizzerija. Ušao je gospodin Maček, mahnuo je i došao do stola. Pozdravili smo se i razmijenili nekoliko kurtoaznih rečenica. U tom trenutku ušao je novinar i to posnimio i počeo postavljati pitanja zašto ste vi sa osumnjičenikom. Sasvim slučajno, po Ustavu nema pravomoćne odluke, rekao je Bošnjaković.

Dražen Bošnjaković kaže kako nije dobra situacija da se ministar pravosuđa nalazi s nekim tko je opterećen postupkom.

- Smatram to problematičnim. Međutim, to nije slučaj. Ovo je bilo slučajno. Ne mogu ja bježati ako mi netko takav priđe, rekao je Bošnjaković.

Restart koalicija: Bošnjaković više ni sekunde ne smije biti ministar

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak i saborski zastupnik SDP-a Saša Đujić u četvrtak su skandaloznim ocijenili susret ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića i Uskokovog optuženika Ratka Mačeka u aferi Fimi-medija ustvrdivši da Bošnjaković više ni sekunde ne smije biti ministar.

- Skandalozno je da se ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković sastaje s Uskočkim optuženikom Ratkom Mačekom, i to oslikava što je HDZ i kakva je ova Vlada. Ako znamo da je Bošnjaković predložio zadnja dva državna odvjetnika, onda znamo koliki je utjecaj Vlade i HDZ-a na pravosuđe, poručio je Đujić s konferencije za novinare o snimci njihova susreta u jednom restoranu koju je objavio novinar Domagoj Margetić.

Zanimljivo je, dodao je da se taj sastanak tajno dogodio u vrijeme rasprave o procesu u kojem je Maček sudionik i u trenutku kada se mijenjaju iskazi na sudu i čak krivnja prebacuje na preminule, a to se itekako tiče Bošnjakovića i HDZ-a i oni su zainteresirana strana u procesu.

Smatra da je to politički pogubno za Hrvatsku u kojoj je percepcija pravosuđa ionako loša, jer ministar koji je direktno nadležan ljudima koji odlučuju o krivnji gospodina s kojim se susreo i stranke kojoj se također sudi za korupciju, govori 'pa što onda što smo se sastali' i 'je li on kriv'.

Ima veze to što su se našli jer Bošnjaković direktno odlučuje o ljudima koji direktno odlučuju je li on kriv ili nije i ako HDZ pet minuta prije raspuštanja Sabora imenuje državnu odvjetnicu koja čak ni deklarativno u svom programu nije naglasila da će se boriti protiv korupcije, onda vidimo kakvi su interesi HDZ-a, istaknuo je.

Sada se HDZ brani da se nije okoristio novcem iz afere Fimi medije nego pojedinci, što nije istina, jer su prekomjernom količinom novca, u nefer utakmici pobijedili 2007. godine i dobili mogućnost da još četiri godine pljačkaju državu, smatra Đujić.

- Bošnjaković ne zaslužuje biti ministar u Vladi, kao što to ne zaslužuje ni ministar energetike Tomislav Ćorić nakon svojih izjava posljednjih dana. I ako znamo da je ova Vlada na kraju mandata drugačija i da ju je napustilo 15 ministara, od kojih veliki dio njih zbog ozbiljnih sumnji na korupciju, onda je evidentno da su raspustili Sabor da bi do jeseni Andrej Plenković jedini bio Vlada, ali su srećom raspustili Sabor pa ćemo se nakon 5. srpnja i njega riješiti, kazao je Đujić.