Stranka s imenom i prezimenom: Zaštititi domaću poljoprivrednu proizvodnju

Josip Budimir, koordinator gospodarskih odbora Stranke s imenom i prezimenom, upozorio je u četvrtak na konferenciji za novinare u Osijeku da je domaća poljoprivredna proizvodnja na polovini predratne razine proizvodnje.

- I pandemija koronavirusa pokazala je da Hrvatska ne proizvodi dovoljno poljoprivrednih proizvoda i da smo svake godine u sve većem minusu u vanjsko-trgovinskoj razmjeni jer sve više hrane uvozimo, a sve manje izvozimo. Prošle godine taj manjak je iznosio milijardu i 200 milijuna eura, rekao je Budimir.

Po njegovim riječima da bi se stvari promijenile nije dovoljno samo davati poticaje proizvođačima, posebice se ne smije davati poticaje neselektivno kao do sada.

- Takva je politika štetna i protuzakonita jer od sto najvećih korisnika poticaja njih 30 nije u sustavu PDV-a, dakle ne plaćaju porez državi i ne zapošljavaju nikoga, a dobivaju milijunske iznose iz državnog proračuna i europskih fondova. Tome treba stati na kraj jer takvi uzimaju novac kojeg bi inače koristili pravi poljoprivredni proizvođači, rekao je Budimir.

Izlaz iz te situacije vidi u tome da sve investicije pravih proizvođača država sa fondovima potiče kroz ruralni razvoj kako bi oni povećali produktivnost i bili konkurentniji.

- Država u zaštiti od nelojalne konkurencije mora preuzeti svoj dio posla i zaštititi domaću poljoprivrednu proizvodnju koja je na polovini razine predratne proizvodnje i to treba promijeniti jer imamo preduvjete za to, zaključio je.

Andrea Gross Bošković, iz stranačkog Odbora za poljoprivredu, naglasila je kako je kvaliteta hrane jedna od najvažnijih karakteristika u poljoprivrednoj proizvodnji. Upozorila je na nedostatak suradnje između gospodarstva i znanosti te se osvrnula na projekt analize kvalitete istih proizvoda u različitim državama Europske unije.

Projekt je pokazao na koji način se hrana treba kontrolirati i da naši građani zaslužuju jednaku kvalitetu hrane kakvu imaju druge države EU, pa su stvari po tom pitanju krenule na bolje. Kad je riječ o zdravstvenoj ispravnosti hrane, svjedoci smo da često imamo povlačenje namirnica iz uvoza sa polica prodavaonica i to treba promijeniti, dodala je.

Relja Beck, član stranačkog Odbora za poljoprivredu, kao rješenje problema u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji naveo je primjer suradnje zagrebačkog Veterinarskog instituta i jednog proizvođača peradi.

Kroz dugoročnu kontrolu i bez primjene lijekova u uzgoju oni uz primjenu znanja stručnjaka proizvode vrhunske proizvode. To je jedan od modela koji pokazuje na koji način bi se poljoprivredna i prehrambena proizvodnja trebale razvijati i u kojem pravcu ići, zaključio je.