Ugostiteljima prijeti propast, čekaju se strani gosti

Dva i pol tjedna nakon što im je ponovno dopušten rad, ugostitelji se žale na slab promet, 60 posto manji nego lani u ovo vrijeme pa mnogima, kažu, prijeti propast. Najglasniji su oni na jugu Hrvatske, posebice u Dubrovniku i Splitu koji najviše ovise o inozemnim gostima i redovitim aviolinijama.

Puste su dubrovačke ulice pa ne čudi da ugostitelji teško dišu. Sve je u ovom turističkom gradu podbacilo zbog pandemije. Još nema inozemnih aviolinija pa tako ni stranih gostiju.

- Kojim će putem ići hrvatski turizam nitko ne zna, govori se o 25 do 30 posto. Mislim da će Dubrovnik ove godine najlošije proći. Ipak ne gubimo vjeru i nadu i nadamo se stabilizaciji ovog stanja, kaže ugostitelj iz Dubrovnika Stjepan Perić.

Nadaju se tomu i splitski ugostitelji koji su mnogo novca uložili u unapređenje ponude.

- Ogromni su gubici. Mi smo reinvestirali iz godine u godinu sve što smo imali, našu dobit smo reinvestirali da napravimo da ovaj grad bude centar Dalmacije, sada je sve propalo, ovisni smo o mjerama i nižem PDV-u u budućnosti. Ne vidim kraj ovoj tuzi, rekao je potpredsjednik Ugostiteljske djelatnosti Stipe Jeličić.

Neki ugostitelji procjenjuju da bi se zbog krize izazvane koronavirusom mogle zatvoriti tisuće lokala, a desetak tisuća radnika u turizmu moglo bi dobiti otkaz. Takav crni scenarij nitko ne priželjkuje.

- Najveći je problem što nema gostiju, a oni su otvorili. Promet je na otprilike 40 posto to se vidi po fiskalizaciji, rekao je ministar Marić. Mi vjerujemo da ćemo od 1. lipnja moći primiti goste i da će sezona u konačnici biti dobra, rekao je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.

U turizmu i ugostiteljstvu je oko 70 tisuća radnika koji sa strepnjom prate početak sezone.

Polako otvaranje granica, pokretanje aviolinija, nautičkog i kruzerskog turizma, - sve to daje nadu u dolazak većeg broja stranih turista. Lani su nam donijeli prihod od 10 i pol milijardi eura. Ove godine, kažu stručnjaci, bit će barem tri milijarde eura manji.