Hrvatska vojska prije 29 godina - sjećanja Šerića i Križaneca

Na Dan Oružanih snaga RH i Dana Hrvatske kopnene vojske, general bojnik Boris Šerić, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, u HRT-ovoj emisiji "Tema dana" prisjetio se postrojavanja "Zbora narodne garde", prije 29 godina na stadionu u zagrebačkoj Kranjčevićevoj ulici. 

Dan Oružanih snaga i Hrvatske kopnene vojske
Svečani prijam na Pantovčaku u povodu Dana HV-a i Dana HKoV-a

Istaknuo je da je Hrvatska vojska stasala u vihoru rata i da je vrlo brzo bila osposobljena za izvođenje najsloženijih borbenih operacija.

- To smo i dokazali provedbom operacije "Bljesak" i "Oluja", kada smo izvojevali konačne pobjede, dodao je i napomenuo važnost ranije provedenih operacija. Rekao je prethodno i da je ovo prigoda kada se treba prisjetiti svih nestalih, poginulih i ranjenih branitelja i njihovih obitelji.

Prisjećajući se vremena prije 29 godina brigadni general Michael Križanec, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kazao je da je u to doba ovladavanje trećom dimenzijom značilo izuzetno puno.

- Što znači imati jedno moderno i sposobno zrakoplovstvo najviše nam svjedoči 7. listopad 1991. godine kada su napadnuti Banski dvori. Da smo mi tada imali ono što smo imali kasnije i što imamo danas, to se ne bi dogodilo, kazao je Križanec.

Govoreći o prioritetima u Hrvatskoj kopnenoj vojsci Šerić je rekao da obrambeni proračun za ovu godinu, iako jednim dijelom reduciran, osigurava dostatne uvjete za održavanje borbene spremnosti Hrvatske kopnene vojske.

- Imamo dostatne kapacitete i za nastavak određenih projekata. Prioritetni projekt odnosi se na osam topova (30 mm). Isporuka bi trebala biti vrlo brzo realizirana. S obzirom na situaciju zbog koronavirusa, s tim projektom se nešto malo kasni, kazao  je.

Slijedi i završna faza testiranja sustava za upravljanje vatrom i verifikacija tog sustava vatrom za pancir haubice, kaže Šerić te je nabrojao još neke projekte, a govorio je i o viziji strateškog dokumenta koji se odnosi na plan razvoja Oružanih snaga RH. 

Križanec je istaknuo da sposobnost Hrvatskog ratnog zrakplovstva počiva na dva stupa - nadzor i zaštita.

- Nadzor radimo s najmodernijim radarskim sustavima, a zaštitu s lovcima Mig 21. Ona je u skladu sa svim postojećim planovima i onime na što je RH pristala i preuzela obveze u kontekstu NATO intgegriranog protuzračnog i proturaketnog sustava obrane, istaknuo je brigadni general.

Urednik i voditelj emisije Branimir Nađvinski kazao je kako je jasno da je nabavka novih borbenih aviona nužnost te je upitao Križaneca prijeti li opasnost da ostanemo bez vlastitog nadzora, bez borbene letačke sposobnosti.

- Duboko vjerujem, uz sve signale koje kao zapovjednik ratnog zrakoplovstva dobivam, da će se sve realizirati. Prijetnja postoji, rizici su uračunati, ali je moje uvjerenje da će se to realizirati i da nećemo ostati bez te komponente, rekao je.

U posljednjih 10 godina izuzetno je dobar odaziv mladih za karijeru vojnog pilota, kazao je i dodao da će ove godine ćemo biti na selektivnom letenju iznimno veliki broj mladih budućih pilota.