Pregovarači EP-a pozivaju na hitan dogovor o novom europskom proračunu

Pregovarači Europskog parlamenta za novi proračun EU-a pozdravljaju Komisijin plan za gospodarski oporavak i pozivaju na hitan dogovor o novom Višegodišnjem financijskom okviru EU-a 2021.-2027. (VFO), priopćio je Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

- EK predstavila plan oporavka težak 1850 milijardi eura   
- Plenković: Hrvatska će od Europske unije dobiti više od 20 milijardi eura  

Komisija je predložila plan za oporavak nazvan "EU sljedeće generacije" od 750 milijardi eura. Većina, 500 milijardi eura odnosi se na bespovratnu pomoć najteže pogođenim članicama, dok bi se ostalih 250 milijardi dodjeljivalo kao povoljni zajmovi.

- Sam način na koji je fond osmišljen je nov. Također, Komisija će raspodijeliti sredstva među državama članicama temeljem jasnih kriterija i političkih uvjeta u skladu s prioritetima EU-a, kao što su zeleni plan i digitalna transformacija. I sam prijedlog vraćanja novca je inovativan, rekla je na videokonferenciji u organizaciji Ureda EP-a u Hrvatskoj portugalska eurozastupnica Marques (S&D).

Poljak Jan Olbrycht iz europskih pučana pozitivnim smatra značajan omjer bespovratnih sredstava te manji udio zajmova. Ipak, upozorio je da će "u najboljem slučaju" ti novci biti na raspolaganju od iduće godine, a iznosi koji se navode u javnosti "optimalan scenarij".

Komisija predlaže novi europski proračun od 1100 milijardi eura, što je manje od njezinog prvotnog prijedloga, upozorili su eurozastupnici.

- Parlament nije spreman odobriti loš prijedlog, rekao je Olbrycht i podsjetio da je fond oporavka privremen, dok proračun ima kontinuitet.

- Ne želimo imati prekid između trenutnog i novog VFO-a. Ne smijemo to dozvoliti, jer upravo sada naši socijalni partneri, civilni sektor i lokalne zajednice trebaju financijska sredstva, upozorila je Marques.

Eurozastupnici su podsjetili da je Parlament zatražio od Komisije donošenje rezervnog plana kako bi se otklonio svaki rizik prekida financiranja korisnika europskih programa zbog očekivanih teških pregovora institucija EU-a.