U Kninu različita mišljenja o uhićenju bivše gradonačelnice

U velikoj akciji USKOK-a i policije uhićeno je više od 10 državnih dužnosnika i gospodarstvenika. Među njima su predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, načelnica Gračaca Nataša Turbić te šibenski poduzetnik Ante Sladić. Sumnja se da su počinili kaznena djela gospodarskog kriminaliteta s obilježjima korupcije.

Plenković komentirao uhićenja: Nema nedodirljivih

Nakon pretrage prostorija Hrvatskih šuma, u pratnji istražitelja oko 9 sati iz zgrade je izašao predsjednik Uprave Krunoslav Jakupčić. Odvezen je policijskim vozilom.

- Aktivno će se braniti, on će iznositi obranu. Koliko je meni poznato, on se ne smatra krivim i on će aktivno se braniti i iznositi obranu i iznositi sve činjenice i okolnosti vezano uz to, rekao je Jakupčićev odvjetnik Vladimir Terešak.

- Da se naslutiti da navedena tema nema veze s gospodarenjem šumama, nego se prema tim informacijama može reći da se radi o jednom projektu koji je vezan za bivšu upravu Hrvatskih šuma, rekao je Igor Fazekaš, član Uprave Hrvatskih šuma.

- Ovo nam je napravilo korporativnu štetu, ali to definitivno neće utjecati na naše poslovanje, dodao je.

Uhićena je državna tajnica u Ministarstvu uprave, bivša kninska gradonačelnica Josipa Rimac. Prema neslužbenim informacijama, istražitelji su bili i u njezinoj kući u Kninu.

- Nemam ni rješenje o provođenju istrage, niti pouku o pravima, tako da vam ne mogu ništa detaljno reći, rekao je Vinko Gulišija, odvjetnik Josipe Rimac.

- Mislim da će iznijeti obranu aktivno, dodao je.

Kao razlog za ovu velike akcije neslužbeno se spominje izgradnja vjetroelektrane pokraj Knina. Istražitelji su navodno češljali i tvrtku investitora.

- Meni je poznato da je društvo Hrvatske šume podnijelo tužbu protiv te firme za smetanje posjeda, rekao je Terešak.

U Kninu o uhićenju bivše gradonačelnice - različita mišljenja.

- Dosta toga znam, ali vrijeme je da je uhićena. Rekao bih vam to, dalje ne bih, rekao je jedan građanin za HRT.

- Ja mislim da je to velika greška, kaže jedna građanka.

Josipa Rimac predložena je kao kandidatkinja za liste na parlamentarnim izborima.

- To je bio prijedlog Županijskog odbora HDZ-a Šibensko-kninske županije. Taj prijedlog je još uvijek u središnjici HDZ-a. Još uvijek čekamo odluku, rekao je Nikola Blažević, predsjednik Gradske organizacije HDZ-a u Kninu.

Uhićen je i šef splitske podružnice Hrvatskih šuma Ivan Melvan.

- Obavljena je pretraga njegovog ureda, on je dragovoljno isporučio dokumente i sve ostale isprave koje su bile interesantne djelatnicima PNUSKOK-a, rekao je Nediljko Ivančević, odvjetnik Ivana Melvana.

Sumnja je pala i na načelnicu Gračaca Natašu Turbić. Istražitelji su ušli u prostorije općine.

- Zbog gospodarskog kriminala, znači, oko dodjele zemljišta, rekao je Tomo Delač, oporbeni vijećnik općine Gračac.

- Nek' svatko odgovara za svoje postupke. I ako nisam nešto uradio kako treba, neka i mene, komentira Vedran Grmača iz Gračaca.

Pod sumnjom na počinjenje kaznenih djela niz je državnih dužnosnika i gospodarstvenika. Među njima i pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac te tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro.

Unutar 24 sata okrivljenici, odnosno, osumnjičenici trebali bi biti dovedeni pritvorskom nadzorniku, a onda u daljnjem roku od 16 sati bi trebali biti ispitani od strane USKOK-a, rekao je Šime Matak, odvjetnik jednog osumnjičenika.

Ispitivanja osumnjičenika trebala bi rasvijetliti okolnosti i detalje ove velike akcije.