"Oko datuma Dana državnosti treba se dogovoriti konsenzualno"

Dan državnosti je prošao svečarski, ali i u ozračju prijepora i žustrih riječi oko datuma kad bi se ovaj praznik trebao obilježavati.

Mate Granić
u emisiji "Tema dama" kazao je da je entuzijazam, zajedništvo i vjera u budućnost nosilo Hrvatsku prije 30 godina.

- Ne treba zaboraviti prije 30 godina, na prvim parlamentarnim izborima pobijedio je predsjednik Tuđman s HDZ-om kao strankom-pokretom za stvaranje moderne Hrvatske države. I onda dolazi slijed događanja koji je doveo do ovog termina, datuma 30. svibnja. Nakon toga počeli su pregovori predsjednika republika o raspletu krize. Donesen je Božićni Ustav. I kada je bilo vidljivo da neće doći do nikakvog dogovora, jer je Milošević odbijao sve osim moderne federacije velike Srbije. To je bio treći mjesec 1991. U tom slučaju je predsjednik Tuđman donio dvije ključne odluke. Jednu da će se raspisati referendum o suverenosti i samostalnosti, koji je kao što znamo plebiscitarno prošao, 83 % građana je izašlo, a od toga 94% bilo je za. I druga stvar, upravo taj datum 30. svibnja da bude Dan državnosti, dan zajedništva, nade, vizije, vjere da ćemo stvoriti državu. I zato datum kad se jednom donese, onda se ne mijenja, kazao je Granić.

Davorko Vidović rekao je da je 30. svibnja potpuno povijesno neutemeljeno za proglašavanjem Danom državnosti.

- To s državom apsolutno nema nikakve veze. Ja mogu prihvatiti da je riječ o važnom datumu, mogu prihvatiti da je riječ o važnom priznanju Savezu komunista, SDP, koji je organizirao i proveo slobodne, višestranačke izbore, koji su bili kruna stvaranja višestranačkog Sabora 30. svibnja u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj. Dakle, s državom Hrvatskom to nema nikakve veze. To je bio pogodan dan za Dan sabora, naglasio je Vidović.

- Spominjanje sada nekakvih emocionalnih, sentimentalnih razloga da se ide na vraćanje nakon 19 godina tog datuma doista nema nikakvo utemeljenje, istaknuo je.

Smatra da je veliki problem igranje s tim datumom.

- Mislim da je to loše, da se to s nekakvom nategnutom većinom mijenja, poručio je.

Obojica smatraju da se oko datuma treba dogovoriti konsenzualno.