Malobrojni gosti na hrvatskoj obali

Ovoga su se vikenda u splitsku zračnu luku počeli vraćati međunarodni letovi: Frankfurt, Stuttgart, od drugog lipnja i Dusseldorf pa nakon toga Zurich, a sredinom lipnja očekuje ih se još više.

Za splitsku zračnu luku, kroz koju je lani prošlo tri milijuna tristo tisuća putnika, to je samo kap u moru. U srednjoj Dalmaciji za sada je znatno više gostiju koji su stigli automobilima i uglavnom odsjeli u kućama za odmor koje su, zanimljivo, platili isto kao lani u ovo doba.

Doktor Zoebl voli hrvatske svjetionike. Kaže da su austrijske planine prekrasne, ali more je izvor nadahnuća i snage. Čim je mogao, zaboravio je koronavirus i došao s obitelji u Makarsku.

- Nisam se bojao u Austriji, za mene je bilo sigurno, ne bojim se ni ovdje. Znam da su hrvatski sigurnosni standardi jako visoki i ako ljudi nakon povratka u svoju zemlju ne budu morali u karantenu, imat ćete dobru sezonu jer more jača imunitet, a more je Hrvatska, rekao je August Zoebl iz Austrije.

I u ovu vilu u Slivnu u Imotskoj krajini s druge strane Biokova stigli su prvi gosti. Nijemci. Vozili su tisuću kilometara iz Ulma. Pitamo zašto Hrvatska.

- Znamo da je stanje dobro, sve smo pomno pregledali, pratili podatke i statistike, broj zaraženih - osjećamo se posve sigurno, rekao je Tobias Jarocha iz Njekačke.

Cijene su, kažu nam domaćini, ostale kao lani.

- Ja sam jako dobro popunjena uglavnom negdje do sredine devetog mjeseca ne otkazuju i mislim da neće, naglasila je Ana Marinović, iznajmljivačica.

I dok se privatni smještaj i nautika pomalo bude, najteže će biti hotelijerima.

- Dosta njih još procjenjuje hoće li i kad otvoriti.Još uvijek dosta njih nema ni datum niti znaju hoće li otvoriti,oni kalkuliraju,ovisno o troškovima,stvarnu procjenu je nemoguće u ovom trenutku donjeti, istaknuo je Joško Stella, direktor TZ-a Splitsko-dalmatinske županije.

Struka ističe da bi tek u srpnju, bude li sve u redu, Dalmacija mogla oživjeti. Zato je počela i prilagođena kampanja Županijske turističke zajednice za deset zemalja kojima smo otvorili granice, a u prvom su planu sigurnost, mir, sloboda. Podsjetimo, zasad je za te goste osmišljena i nova aplikacija dvaju ministarstava "entercroatia" kako bi im se pojednostavio dolazak na Jadran.

Ivica Đuzel, HRT-ov reporter javio se iz Makarske. Kazao je da je zavirio u e-visitor i da je broj dolazaka i noćenja u odnosu na posljedni vikend svibnja lani bolje i ne spominjati no više nije nula nego 160 noćenja.

Kazao je da su rijetki došli no sad kada su započeli međunarodni letovi statistike bi se mogle brzo mijenjati.

- Punit će se najprije privatni smještaj,vile i kuće za odmor, stići će i nautičari a hoteli kudikamo sporije.Duga zima i još dulje pandemijsko proljeće iskorišteni su za gradnju ili obnovu postojećih hotela kao što je Meteor. Na Makarskoj je rivijeri lani ostvareno milijun i pol noćenja i bude li 30-posto prošlogošnjih brojki bit će dobro. Osim Njemaca i Poljaka koji su u Makarskoj tradicionalno na vrhu tu su i susjedi iz BIH za koje će granice uskoro biti u potpunosti otvorene. Za sada mogu doći samo vlasnici nekretnina kojih je nekoliko tisuća od Brela do Gradaca, naglasio je Đuzel.

Poručio je da hrvatski državljani od sutra, 1. lipnja mogu putovati u Bosnu i Hercegovinu bez ikakvih ograničenja s osobnom iskaznicom ili putovnicom. U Bosni i Hercegovini naime ukinute su mjere obavezne samoizolacije i karantene nakon prelaska granice.