Opatijsko zaleđe - raj za ljubitelje prirodnog i tradicije

Opatijsko zaleđe pravi je raj za ljubitelje prirodnog i tradicije. Obronci Učke, samo 20 minuta udaljeni od mora, kriju obiteljska gospodarstva na kojima se proizvode vrhunska vina i maslinova ulja te med najbolje kvalitete. Kako bi lakše došli do kupaca i gostiju, turistička zajednica povezala ih je u sklopu projekta Feel&Taste, a šumskim i gastronomskim putovima krenula je i naša ekipa.

Na pola puta između mora i vrha Učke smjestilo se imanje obitelji Rumac. Uz zvuk harmonike dočekat će svakoga gosta, ponuditi mu jela od namirnica iz svoga vrta, vina iz vlastitog podruma.

Obitelj Rumac vratila je život na imanje staro 200 godina. Ondje grade svoju poljoprivrednu, ali i turističku priču.

Vinar Adrijano Rumac rekao je da su oni sumnjali u sebe jer su uvijek računali da su mali i da ne mogu parirati na turističkom tržištu.

- Ali, kad su došli prvi turisti i kada su vidjeli tu našu priču dali su nam poticaj za dalje, dodao je. Tako uz degustaciju autohtonih jela, košnju trave, možete naučiti i kako se plete košara, a Adrijano je među posljednjima u ovom kraju koji to radi.

Opatijsko zaleđe raj je i za pčele. Pri uređenju ovog medenog imanja pazilo se na svaki detalj.

- Kada dođete ponudimo vas sa našim autohtonim proizvodima koje imamo tog trena, evo vi ćete sada probati svježe ubrane trešnje. Obiđemo pčelinjak, ispričamo gostima priču o životu pčela, a za kraj sjednemo u konobu na degustaciju proizvoda, koji su opet sezonski, ali med je uvijek baza, kazao je pčelar Želimir Depoli.

Prije 10-ak godina Josip je zasadio prve masline, a danas uživa u rezultatima rada. Josip Perišić, maslinar i vinar, kazao je da je on lani već imao goste.

-  Mi smo već lani imali goste, bili su zadovoljni, netko je kupio litru ulja, 10 vina, a netko 10 litara ulja, litru vinu.

Potražite li odmor na nekom od OPG-ova u opatijskom zaleđu, znajte da ćete otići ispunjeni dobrom energijom, a vrijedni domaćini neće dopustiti ni da ostanete gladni.