Grčić najavio gospodarski plan SDP-a

SDP-ov Branko Grčić najavio je da će ta stranka svoj izborni gospodarski plan predstaviti u srijedu.

Ustvrdio je da su rezultati HDZ- ove vlade u predsjedanju Europskim vijećem minorni te da je Hrvatska na posljednjem mjestu u Europske unije prema iskoristivosti fondova.

- Taj manjak iskoristivosti novca je zapravo Hrvatsku koštalo, po mojoj procjeni 1 i 1,5 više gospodarskog rasta u zadnjih 5 godina nego što se to dogodilo. Da smo iskoristili taj novac rast bi bio 4 ili 4,5 posto i bili bismo na razini zemalja srednje i istočne Europe, naglasio je Branko Grčić.Osvrnuo se i na najavljenu pomoć EU-a od deset milijardi eura u svladavanju posljedica krize. Kaže da taj novac još nije siguran zbog protivljenja nekih članica. Smatra da premijer Andrej Plenković i ministri nastoje građane po svaku cijenu uvjeriti da su napravili dobar posao u Bruxellesu, a da je zapravo riječ o pokušaju da se pokriju loši rezultati Vlade u predsjedanju Europskim vijećem.Na Grčićevu izjavu, ali i onu SDP-ovca Joška Klisovića koji je također kritizirao rezultate hrvatskog predsjedanja i najavljeni program pomoći EU-a - odgovorio je večeras premijer Plenković.

- Gospodin Klisović i Grčić su se pokazali sjajni u svom mandatu i kada smo mi preuzeli odgovornost za Hrvatsku imali su samo 9 posto ugovorenih sredstava i samo jedan mali posto isplaćenih sredstava. Danas smo mi na 94 posto, na 35 posto isplaćenih sredstava, oko 32 posto verificiranih. To nije zbog oporbe predvođene SDP-om, već Vlade predvođene HDZ-om i Europskom komisijom, da u programu gospodarskog oporavka za idućih 7 godina imamo dodatnih 10 milijardi eura za Hrvatsku, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade i HDZ-a.