Broj umrlih od koronavirusa u Britaniji dostigao gotovo 50 tisuća

Broj smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom u Velikoj Britaniji u utorak se približio 50 tisuća, što potiče razloge za zabrinutost premijera Borisa Johnsona koji pokušava ublažiti restriktivne mjere uvedene kako bi se spriječilo širenje zaraze.

- Sve o koronavirusu

Broj smrtnih slučajeva sada je točno 49.646, što uključuje najnovije podatke iz Engleske te Walesa kao i prijašnje podatke iz Škotske i Sjeverne Irske, navodi Reuters.

U ožujku je glavni znanstveni savjetnik britanske vlade procijenio kako bi zadržavanje broja smrtnih slučajeva ispod 20 tisuća bio "dobar ishod", no već u travnju vlada je kao najgori scenarij smatrala onaj po kojemu bi broj umrlih dostigao upravo 50 tisuća.

U britanskoj vladi smatraju kako je najvažnije to da je zdravstveni sustav izdržao teret, unatoč činjenici da su napravljene neke greške u upravljanju najvećom zdravstvenom krizom u zemlji nakon one iz 1918., prouzročene španjolskom gripom.

Brojke objavljene u utorak uključuju sve dostupne slučajeve kod kojih je smrt mogla biti povezana sa zarazom koronavirusom, poput pacijenata s ranijim respiratornim oboljenjima.