Plenković o Ćoriću: Ne vjerujem da bi potpisao nešto bez provjere

Premijer Andrej Plenković kazao je da ne vidi ništa sporno u odluci ministra Tomislava Ćorića o vjetroelektrani 2017. godine te da je to bilo po modelu kao i za druge vjetroelektrane.

- Afera Vjetroelektrane tema i predizborne kampanje

Na pitanje zašto je bivši ministar bio protiv toga i tražio je novu studiju, Andrej Plenković je kazao da se to treba pitati bivšeg ministra.

Novinarka je kazala da po "institucijama ima dosta sumnjivih momenata poput poticaja u poljoprivredi u Ministarstvu gospodarstva", a premijer pak da će se sve to raščistiti.

- Ministri su odgovorni za svoj posao. Postoje jasno razlučene nadležnosti, ono o čemu odlučuje Vlada, o čemu odlučuju ministri. Ministri donose neke podzakonske akte, kao npr. pravilnike. Ne može sve Vlada donositi jer bi mi onda svaki dan imali sjednice Vlade. Sve što se treba provjeriti je provjerljivo i istinitost će se utvrditi. Ne mislim da bi ministar zaštite okoliša i energetike Ćorić potpisao bilo što, a da to prethodno nije sa strukom u svom ministarstvu provjerio. Novinari su pitali i ministra Ćorića smatra li se utegom Vladi premijera Plenkovića jer se njegov potpis nalazi na memorandumu o Ini i dokumentu o vjetroelektrani.

- Jesam li uteg ili nisam, to će prije svega procijeniti predsjednik stranke. U posljednje tri i pol, skoro četiri godine, funkcioniram tako da je moj mandat mom predsjedniku svaki dan na raspolaganju, rekao je Ćorić na potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz EU fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. - Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK).

Horvat: Rimac nije kontaktirala sa mnom u vezi s poticajima

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat ustvrdio je da smijenjena državna tajnica Ministarstva uprave Josipa Rimac nije kontaktirala s njim u vezi s državnim poticajima niti je on znao za njezine kontakte.

- Mi smo u fazi istražnih radnji, a bude li potrebe, svu dokumentaciju ću staviti na uvid, rekao je Horvat.

Poručio je da ne želi komentirati novinarske napise niti sumnje o aferi "vjetroelektrane", u sklopu koje je uz Rimac osumnjičena i njegova bivša pomoćnica Ana Mandac, a svoje će mišljenje objaviti kad budu poznati rezultati istrage.

Upitan je li provjerio je li se nekome pogodovalo unutar njegova ministarstva, Horvat je ustvrdio da ako je bilo kakvih ekscesa, oni su pojedinačne naravi.

- Tri godine zaredom imamo mišljenje državne revizije bez ikakvih uvjeta. Imamo interne revizijske procese koji su provjeravali određene postupke, imamo konstrukt uvjeta natječaja koji kao program odobrava Vlada pa ako je bilo nekih ekscesa, oni su pojedinačne naravi, kaže Horvat.

Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je tvrtku HS Produkt i tom prilikom komentirao aferu "vjetroelektrane" te uhićenje Josipe Rimac.

- Uhapšena je i privedena osoba koja je za mene govorila da nisam Hrvat, da ne volim hrvatski narod, da sam najgori premijer, da ne razumijem svoj narod. Onda smo platili par milijuna kuna za onaj spomenik na kolodovoru u Kninu pa je dovela one bukače u Knin. Što da vam kažem. Nevjerojatno mi je da netko tko je državni tajnik u Ministarstvu uprave ima takav slobodnjački nerv i da se ponaša kao da je agent neke američke investicijske kuće, rekao je Milanović. Na pitanje novinara kako komentira izjavu ministra Ćorića da su ugovori o obnovljivim izvorima energije potpisivani u vrijeme kada je on bio premijer, Milanović je rekao:

- Čuo sam tu laž. Ne kažem da on laže. Možda mu je netko podvalio. To nije istina. Na kraju mandata moje vlade ministar Ivan Vrdoljak donio je odluku. To je ingerencija ministra. Na vlast dolazi potom kratkotrajna, privremena vlada, a onda ova vlada, koja je imala četiri i pol godine vremena da sve to sreže u korijenu, ako to nije valjalo, kazao je među ostalim predsjednik Milanović. Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, govorio je o tome kako su sve službe spremne za protupožarnu sezonu, a u vezi s pitanjem oko afere "vjetroelektrane", je li ga itko tražio da podnese ostavku, rekao je:

- Ne smijem, ne smijem o tome. Hvala, danas je tema požar, kazao je.

Na potpitanje novinara "je li na njega utjecala Josipa Rimac", Jakupčić je šutio.