I tražitelji azila pogođeni koronakrizom

Udruga Are You Syrious pokrenula je akciju kojom pomaže izbjeglicama tražiteljima azila u Hrvatskoj da prebrode teške posljedice krize uzrokovane koronavirusom - zbog koje su ostali bez posla i nisu u mogućnosti plaćati unajmljene stanove.

O pokrenutoj akciji udruge Are You Syrious u "Dobro jutro, Hrvatska" govorili su Anamarija Macanović, koordinatorica integracija, i volonter Marko Ćušić.

Osobe koje su u Hrvatskoj dobile međunarodnu zaštitu većinom su radile u uslužnim djelatnostima i nakon izbijanja pandemije među prvima su dobile otkaze jer su to djelatnosti koje su bile najbrže pogođene krizom.

Riječ je o obiteljima koje više nemaju pravo na dvije godine subvencioniranog državnog smještaja, same plaćaju unajmljene stanove i nakon što su izgubile posao ne mogu plaćati stanarinu. Obitelji koje su ovdje dobile međunarodnu zaštitu su iz Sirije, Iraka, Afganistana, Irana i drugih zemalja.

Marko svojim volonterskim radom pomaže jednoj četveročlanoj obitelji koja je prije četiri godine došla iz Iraka. Majka je prof.  tjelesnog, otac taksist, što i u Hrvatskoj radi, a sinovi idu u školu i naučili su hrvatski jezik. U početku im je bilo teško priviknuti se na potpuno novi svijet, na jezik, pismo, traženje posla. I upravo kada su se snašli - koronakriza im je otežala situaciju.

Anamarija je objasnila kako je akcija pokrenuta:

- Svi naši programi odgovori su na potrebe naših korisnika. U radu s njima uvidjeli smo da ih je mnogo dobilo otkaz. U početku su to bile jedna ili dvije obitelji za koje smo mi kontaktirali stanodavce, pokušali dogovoriti da malo pričekaju sa stanarinama, ali s vremenom je to bilo sve više obitelji. Zaključili smo da je to nešto s čime se ne možemo nositi sami i pokrenuli akciju kojoj je cilj skupiti novac kojim bi platili bar jednu stanarinu za izbjegličke obitelji. Kad je akcija počela, radili smo s 40 kućanstava, a tijekom same akcije prikupljanja novca javilo nam se još petnaestak kućanstava.

Trenutačno je skupljeno 100.000 kuna, čime se mogu platiti stanarine za 34 kućanstva. Treba skupiti novac još za 21 kućanstvo, a akcija traje do 16. lipnja.

Marko ističe da je riječ o ljudima koji su morali otići jer je prijetila opasnost za njihov život i život njihove djece. Stoga ih ne trebamo izolirati i gledati kao neprijatelje, trebali bismo, kaže, sve učiniti da se ovdje osjećaju ugodno koliko je moguće.

Među tražiteljima azila su i obitelji i samci. U medijima se rijetko govori o programu spajanja obitelji. Često zbog teškog puta krenu muški članovi obitelji, traže azil i onda iskoriste pravo da dovedu ostatak obitelj na siguran način.

I sami su tražitelji azila na početku pandemije bili ustrašeni - nisu znali koliko će dugo trajati, kakve sve posljedice nosi. Volonteri udruge pomagali su im i prevođenjem konferencija za medije, a te informacije su im stavljali na grupe kako bi dobili točne i provjerene podatke. Pomažu im kod zdravstvene zaštite koju imaju kao i svi hrvatski građani.

A na pitanje ostaju li u Hrvatskoj tražitelji azila ili smo im usputna postaja, volonter Marko odgovara:

- Mogu govoriti za svoju obitelj koja ne planira ići nikamo dalje. Imaju djecu, to bi im bilo poprilično teško, njihova djeca jako dobro govore hrvatski. Uopće, navikavanje na drugu zemlju, jezik, opet bi bio problem s kakvim su se suočavali kada su došli u Hrvatsku.

Više doznajte u videozapisu.