Može li opstati autobusni prijevoz?

Nakon zdravstvene krize - stigla je ekonomska - upozoravaju iz Čazmatransa. Putnički je prijevoz i prije pandemije bio u velikim problemima, a sada posla gotovo da i nema.

Traže od države da hitno nešto poduzme jer će u suprotnom - morati potpuno ukinuti autobusni prijevoz.

Autobus Bjelovar - Čazma  - Zagreb - 4 putnika. Situacija nije bila znatno drugačija ni iz suprotnog smjera.

- Koliko je bilo putnika iz Zagreba prema Bjelovaru? Na 100 kilometara osam putnika, govori Zdravko Vrdoljak, vozač.

Dobro za epidemiološko stanje - iznimno loše za poslovanje. Autobusi voze samo prema većim gradovima - i to rijetko.

-  Uvedemo neke linije i nakon par dana ih ukinemo. 2-3 putnika prema Zagrebu, neisplativo totalno - ne može se ni gorivo pokriti, naglašava Mario Smok, Čazmatrans Nova d.o.o., direktor PJ  Bjelovar.

1300 zaposlenika boji se za svoja radna mjesta jer situacija je neodrživa. Većina autobusa ne prometuje, a od ukupno 700 - više od stotinu nije registrirano jer za to nemaju novca.

- Promet obavljamo nekih 25 posto prijašnjih kapaciteta i takvi su nam i prihodi. Znači prošle godine u 4. mjesecu je bilo nekih 40 milijuna kuna, a sada je 10 milijuna. Plaće isplaćujemo, međutim mi nemamo sredstava za vozila, za gorivo, za ovo drugo. Mi nemamo više sredstava, ističe Damir Pavlović, direktor Čazmatrans Prometa d.o.o.

Mjere države proteklih mjeseci bile su kratkoročno rješenje, a spas vide u javnoj usluzi - odnosno da država i županija subvencioniraju određene linije. No, država još niti s jednom županijom nema takav ugovor. Bjelovarsko-bilogorska s Čazmatransom ima ugovor o prijevozu učenika vrijedan 20 milijuna kuna. Kako većina učenika zbog pandemije ne ide u školu, dio iznosa nisu uplatili, ali žele da ipak završi u Čazmatransu.

- Moram reći da smo mi razmišljali da dobijemo suglasnost o prenamjeni sredstava, ali za to nam je potrebno mišljenje Ministarstva financija, govori Damir Bajs, bjelovarsko - bilogorski župan.

Bez pomoći i Čazmatrans će, kao i mnogi prijevoznici, biti prisiljen obustaviti javni prijevoz, ali i, kažu, otpustiti radnike.