Teška sezona za zaposlene u turizmu

Splitski ugostitelji nisu nimalo optimistični - boje se da od ove turističke sezone neće biti ništa. Pogođeni su svi, bez iznimke, a najviše oni u staroj gradskoj jezgri.

Restorani i barovi u staroj gradskoj jezgri, zbog previsokih cijena, već su godinama nedostupni domaćem stanovništvu. Sada i ako su otvoreni zjape prazni. Bi li niže cijene to promijenile?

- Ja na žalost mislim da to neće puno promijeniti zato što pričamo o domaćim ljudima koji su u istoj gabuli kao što smo i mi, naglašava ugostitelj.

Neki ugostitelji već su učinili određene promjene.

- Mislim da se može opstati i s domaćim gostima. Bit će zahtjevnije, ali nastojali smo se prilagoditi cijenama i izaći u susret, govori Marko Balić, ugostitelj.

- Bilo bi dobro kad bi se s domaćim gostima uspjelo doći do nekog poslovanja kako bi se zadržali radnici, a profite ćemo ostaviti za neke bolje godine, naglašava.

Grad Split, za razliku od Rijeke, koja je ukinula davanja prema gradu, nije učinio, kažu, ništa. A uz ugostitelje najveći gubitnici su stotine i stotine sezonskih radnika koji će ove godine ostati bez primanja.

Gotovo 20 posto udjela u domaćem BDP-u dolazi iz turizma. Razumjeli mi njihove probleme ili ne, sudbina svih zaposlenih u turizmu, bez sumnje, odrazit će se i na nas.