Veliki hrvatski izvoznici najbrže će krenuti putem oporavka

Čini se da će iz koronakrize najbrže putem oporavka krenuti veliki izvoznici. Neki od njih već otvaraju nova postrojenja, a neki su čak i povećali proizvodnju pa još više izvoze. Nažalost, takvih tvrtki je malo pa su ih jučer posjetili predsjednik Republike i premijer.

Novi stroj vrijedan 15 milijuna kuna proširit će ponudu i povećati kapacitet tvrtke ELKA koja 85 posto prihoda ostvaruje izvozom. 

- Dnevni kapacitet ovog stroja je 35 kilometara, a do sada je kompletni pogon bio 35 kilometara, što smo mi sada udvostručili, našu proizvodnju, i naši partneri u Austriji i Njemačkoj će biti izuzetno zadovoljni jer cijelo vrijeme od nas očekuju veću proizvodnju, kaže Antonio Elez, tehnički direktor u tvrtki ELKA.

Novi pogon u rad je pustio premijer. Dogodilo bi se to i prije da nije bilo epidemije izazvane koronavirusom zbog koje su u ožujku iskoristili vladine mjere za očuvanje radnih mjesta.

- Također smo bili nažalost prisiljeni konzumirati te Vladine mjere, međutim, agregatna potražnja na ino tržištima na kojima smo prisutni se relativno brzo oporavila tako da je naša zaposlenost maksimalna i svi ljudi kontinuirano u tri, odnosno u četiri smjene odrađuju svoj posao, kaže Gordan Miler, direktor tvrtke ELKA.

Unatoč koronakrizi tvrtka se uspjela plasirati među 10 najvećih izvoznika ove godine.

- Znamo da su hrvatski izvoznici motor razvoja hrvatskoga gospodarstva ona zdrava kičma koja generira i rast BDP-a i veću proizvodnju i kvalitetno poslovanje, poručio je premijer Andrej Plenković.


Sve to ima i karlovačka tvrtka koja proizvodi oružje, a nju je pak posjetio predsjednik Republike.

- Ovo je uz sumamed, odnosno uz azitromicin koji je ogroman, globalan proizvod hrvatske pameti, znanja, industrije, laboratorija možda druga stvar što se tiče uspješnosti i plasmana proizvoda na najzahtjevnije tržište, a to je američko, a sada i svjetsko, rekao je predsjednik Zoran Milanović.

Ovdje su se na vrijeme pripremili za probleme koje je donio koronavirus.

- Problem bi mogao biti tri stvari. Broj jedan - kako doći do sirovina, broj dva - kako organizirati proizvodnju, i tri - kako odraditi izvoz i transport s obzirom na zatvorene granice, kaže Željko Pavlin, direktor tvrtke HS Produkt.

I tako su postali jedna od malobrojnih tvrtki koje su u krizi izazvanoj koronavirusom uspjele povećati proizvodnju i izvoz.