Maduro i Guaidó postigli dogovor o suradnji protiv koronavirusa

Vlada predsjednika Venezuele Nicolasa Madura i šef oporbe Juan Guaidó postigli su dogovor o zajedničkom traženju sredstava za borbu protiv koronavirusa u toj južnoameričkoj državi, pokazuje dokument koji je u utorak objavila državna televizija.

- Sve o koronavirusu

Prema dokumentu koji je pročitao ministar komunikacija Jorge Rodriguez, vlada i oporba prikupljat će sredstva uz pomoć Panameričke zdravstvene organizacije (PAHO).

Guaidóov komunikacijski tim ranije je isto priopćio kako je potpisan tehnički plan suradnje za upravljanje humanitarnom krizom koronavirusa. PAHO je za agenciju France Presse potvrdio zaključak dogovora, ne otkrivši detalje.

- PAHO je u pripremi mjera kojima će se podržati implementacija tog sporazuma, rekao je glasnogovornik te organizacije čije je sjedište u Washingtonu.

U tekstu koji je pročitao ministar stoji da dvije strane predlažu koordiniranu suradnju, uz podršku PAHO-a, u pronalasku financijskih sredstava koji će ojačati kapacitete države za odgovor na koronavirus.

Dogovor je potpisan u ponedjeljak u Caracasu i iznio je prioritetne mjere u borbi protiv virusa, poput detekcije aktivnih slučajeva i pravovremenog liječenja zaraženih. Odnosi između Madura i Guaidóa u pravilu su iznimno napeti.

Guaidó, predsjednik parlamenta, jedine institucije u Venezueli koja je pod kontrolom oporbe, ne priznaje Madurov legitimitet, a u siječnju prošle godine se proglasio privremenim predsjednikom države. Na toj ga je funkciji priznalo pedesetak država, počevši sa Sjedinjenim Državama koje Madura smatraju diktatorom i otvoreno pozivaju na njegovo svrgavanje.

U Venezueli je potvrđeno 1,8 tisuća slučajeva zaraze koronavirusom, s 18 smrtnih slučajeva, no međunarodne organizacije smatraju kako je ta brojka podcijenjena.

Pandemija je pogodila tu južnoameričku državu u vrijeme teške ekonomske krize, ogromne inflacije i kolapsa javnih usluga. Ujedinjeni narodi procjenjuju da je ta kriza potaknula egzodus oko 5 milijuna stanovnika iz Venezuele.