Njemačka formira europski savez za pristup cjepivu protiv koronavirusa

Njemačka i još tri države članice Europske unije formiraju savez koji bi osigurao pristup i poštenu distribuciju cjepiva protiv koronavirusa diljem svijeta kada bude pronađeno i odobreno, piše u četvrtak dnevnik Handelsblatt.

- Sve o koronavirusu

List citira njemačkog ministra zdravstva Jensa Spahna i njegove kolege iz Francuske, Italije i Nizozemske koji su u pismu Europskoj komisiji napisali da je pristup cjepivu "danas jedno od najvažnijih pitanja za Europsku uniju." Stoga te države, koje su među osnivačima EU, udružuju snage "radi postizanja najbržeg i najboljeg mogućeg rezultata pregovora s ključnim igračima u farmaceutskoj industriji".

- Žele spriječiti scenarij u kojem bi u utrci za cjepivo protiv koronavirusa EU izgubio od Sjedinjenih Država i Kine, piše list.

- Nastojanja američkog predsjednika Donalda Trumpa da SAD prvi dobije pristup cjepivu i time si osigura povrat milijardi dolara investiranih u farmaceutske tvrtke u Europi budi sumnje, piše Handelsblatt.

Sjedinjene Države osigurale su gotovo trećinu od prvih milijardu doza planiranog eksperimentalnog cjepiva protiv bolesti COVID-19 tako što su obećale uložiti 1,2 milijarde dolara.

Svjetske sile upiru se pronaći lijek i cjepivo kako bi oporavile svoja gospodarstva i vratile milijune ljudi na posao.

Pozivajući se na izvore iz vlade, Handelsblatt piše da Njemačka, Francuska, Italija i Nizozemska razgovaraju o novcu za istraživanje i jamstvima za kupnju cjepiva s nekoliko farmaceutskih kompanija, među kojima je AstraZeneca.

- Europa mora izgraditi "tržišnu silu" kako bi preživjela u borbi za cjepivo, piše list.

Četiri države razgovaraju i s Velikom Britanijom, Norveškom, Singapurom i Japanom o mogućoj suradnji u području razvoja i distribucije cjepiva.