Zadarsko područje je "korona free", turistička očekivanja su velika

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut i župan zadarski Božidar Longin u četvrtak su u Zadru istaknuli velika očekivanja vezana uz dolazak turista u Zadarsku županiju jer je to "korona free" zona. Poručili su da zdravstveni sustav ima plan funkcioniranja ako ponovno bude oboljelih.

- Sve o koronavirusu

- Nitko nije bio spreman za ono što nas je snašlo, ali reagirali smo izvanredno i pravovremeno. Da se ova epidemija vrati u bilo kojem obliku, mi smo za nju spremni. Na početku smo imali samo dva respiratora, a sad ih imamo dovoljno, rekao je župan Longin te zahvalio zadarskim pomorcima, sportašima, gospodarstvenicima i svima koji su pomogli.

Longin: Sigurnost je hrvatski brend

Naglasio je kako je sigurnost hrvatski brend i da je Hrvatska pripremna za turističku sezonu.

- Sigurnost je naš, hrvatski brend i Hrvatska je pokazala svijetu kako se s pandemijom treba boriti. Spremni smo za sezonu u kolikom god obimu ona bila, a nadamo se da će biti dobra, rekao je.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut, koji je u radnom posjetu Zadarskoj županiji, rekao je da u toj županiji više nema niti jednog oboljelog.

- Nijedna osoba više nije ni u samoizolaciji tako da mogu reći da je Zadarska županija sada "korona free", kako se popularno kaže. Proveli smo repatrijaciju, povratak naših građana iz drugih zemalja koji su brodom došli u luku Gaženica odakle smo ih transportirali do njihovih krajnjih odredišta, rekao je. Istaknuo je kako se s takvim aktivnostima ranije nisu susretali, ali da su se oslonili na sposobnost i znanje.

Trut: Nema opuštanja

Trut je naglasio i kako je u nadolazećoj ljetnoj sezoni glavna smjernica ta da nema opuštanja.

- Glavna smjernica je ta da nema opuštanja. Stožeri civilne zaštite funkcioniraju i dalje, pratit će stanje na terenu, analizirati je i sukladno zahtjevima će reagirati. Vidjet ćemo koliko će turista dolaziti. Očekivanja su velika, a zdravstveni sustav ima plan o načinu funkcioniranja. Ako dođe do slučaja dolaska oboljelih ili proboja, znat ćemo funkcionirati, poručio je Trut.

Uz krasnu destinaciju i smještaj, dodao je, sigurnost je glavni segment turističke sezone.

- Pretpostavljamo da će strani turisti birati Hrvatsku jer se pokazala kao sigurna zemlja, rekao je Trut.

Na sastanku je uz ostale bio i načelnik stožera Civilne zaštite Zadarske županije Šimo Vicković.