Policija u Buffalu gurnula 75-godišnjaka na tlo

Dvojica policajaca iz Buffala u američkoj saveznoj državi New York suspendirana su, bez plaće, nakon što se pojavio videozapis u kojem se vidi kako na tlo guraju 75-godišnjeg muškarca, dok se prosvjedi zbog policijskog ubojstva Georgea Floyda nastavljaju desetu noć zaredom.

Videozapis, koji je snimio novinar lokalne radiopostaje WBFO i objavio na svojoj internetskoj stranici i Twitteru, pokazuje kako sijedi muškarac prilazi interventnim policajcima. Jedan ga policajac gura palicom, a drugi rukom. Krv počinje curiti iz njegove glave. Muškarac, bijelac, nije identificiran.

Snimku incidenta možete pogledati ovdje.

- Jako me uznemirila snimka, rekao je gradonačelnik Buffala Byron Brown.

- Nakon mirnih prosvjeda i nekoliko sastanaka mene, vodstva policije i članova zajednice, večerašnji događaj bio je obeshrabrujući.

Incident je izazvao široku osudu u društvenim medijima, dok su se prosvjednici vratili na ulice nekoliko američkih gradova kako bi prosvjedovali protiv policijske brutalnosti.

Na videosnimci iz Buffala vidi se kako većina policajaca odlazi nakon što je muškarac pao, iako se policajac koji ga je gurnuo palicom počinje naginjati nad njime prije nego što ga drugi policajac odvede. Čuje se da je netko pozvao hitnu.

Radiopostaja je izvijestila da su dva liječnika došla i pomogla ozlijeđenom muškarcu. Policija je poslije rekla da se muškarac ozlijedio nakon što se poskliznuo i pao. Kada je pogledao videosnimku, šef policije u Buffalu Byron Lockwood naredio je da se provede istraga i suspendirao dvojicu policajaca, rekao je Brown.

- Sedamdesetpetogodišnji muškarac je u stabilnom, no ozbiljnom stanju u bolnici u Buffalu, dodao je Brown.