Ustavni sud: Pozdrav "Za dom spremni" nije u skladu s Ustavom RH

U povodu učestalih novinarskih upita i zamolbi za komentar odluke sjednice svih sudaca Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske od 3. lipnja 2020. Ustavni sud Republike Hrvatske izdao je priopćenje u kojem navodi da pozdrav "Za dom spremni" nije u skladu s Ustavom RH. 

- Visoki prekršajni sud: Thompson nije napravio prekršaj

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Ustavni sud Republike Hrvatske ne komentira odluke i rješenja sudova izvan postupaka iz njegove Ustavom propisane nadležnosti.

Na temelju Ustava Republike Hrvatske sudbena vlast je samostalna i neovisna, a sudovi sude na temelju Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih važećih izvora prava te na temelju činjenica utvrđenih u svakom pojedinom konkretnom postupku. Ustavni sud Republike Hrvatske jamči poštovanje i primjenu Ustava Republike Hrvatske i svoje djelovanje temelji na odredbama Ustava Republike Hrvatske i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Svoja pravna stajališta i ocjene Ustavni sud izražava i iznosi u odlukama, rješenjima i izvješćima koje donosi u Ustavom propisanim ustavnosudskim postupcima.

U odnosu na pozdrav "Za dom, spremni", Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić odluku Visokog prekršajnog suda smatra skandaloznom. 

- Zamislite da njemački sud u Njemačkoj donese odluku da dopušta upotrebu pozdrava "Sieg heil" ili "Heil Hitler". Ta odluka suda je posljedica nerješavanja ovoga problema, relativizacije fašizma od strane ove vlade koja je na neki način kroz povjerenstvo za suočavanje s prošlošću legalizirala pozdrav "Za dom spremni", kazao je Bernardić.

Komentirao je i premijer Andrej Plenković.

- Da li je pozdrav "Za dom spremni" registriran suglasnošću ministarstva pravosuđa i uprave na zahtjev jedne od udruga HOS-a grada Zagreba 2002. u vrijeme čije vlade,  upitao je Plenković i dodao da je to bila vlada Ivice Račana, vlada SDP-a.

- Sve što ima veze s NDH-a i s Drugim svjetskim ratom i s ustaškim režimom osuđujemo bezrezervno. Mislim da se tu svi slažemo. Ne znam  tko bi se s tim mogao ne složiti. Što se tiče onih preporuka koje je dalo Vijeće, ono je bilo vrlo precizno i jasno formulirano za koje je to prigode i tu priča završava, rekao je Plenković.