Slovenija granicu s Italijom otvara vjerojatno 15. lipnja

Slovenija će granicu s Italijom otvoriti uskoro, najavio je nakon susreta s talijanskim kolegom Luigijem Di Maiom slovenski šef diplomacije Anže Logar, spomenovši pritom 15. lipnja kao mogući datum.

Zaplet pri ulasku Austrijanaca u Sloveniju: "Šum u komunikaciji"

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora u Ljubljani Logar je kazao da Slovenija svakodnevno prati razvoj događaja u Italiji i da će odmah čim to dopuste zdravstvene prilike otvoriti granice za talijanske građane.

Vlada će odluku o tome donijeti kad stanje procijeni slovenski zavod za javno zdravlje (NIJZ).

- Zdravstveno stanje vezano uz zarazu koronavirusa u Italiji se vrlo brzo poboljšava, ali je različito u pojedinim pokrajinama. S optimizmom gledamo na to da će se  granica otvoriti 15. lipnja, kazao je Logar.

- Za naše građane je 15. lipnja vrlo važan datum, kazao je Di Maio.

Njemačke i druge države EU-a najavile su da će tada zbog poboljšanja epidemiološke slije u cijeloj Europi granice ponovo biti otvorene, pa i s Italijom, državom na čijem je sjeveru bilo jedno od žarišta europske epidemije na njenom početku.

Di Maio je u Sloveniju doputovao u okviru turneje po europskim državama, a prethodni dan je boravio u Njemačkoj, pa je na svom Facebook profilu komntirao rezultate oba posjeta u okviru turneje.

Di Maio je napisao da je otvaranje svih granica nakon epidemije covida-19 u Europi za Italiju vrlo važno s obzirom na početak ljetne turističke sezone kako bi se "dao kisik" talijanskim poduzetnicima, hotelijerima, vlasnicima restorana i drugima koji su vezani za turističku industriju.

Pri tome, naglasio je Di Maio, treba izbjeći stvaranje blokova unutar EU-a i svaku diskriminaciju.

Slovenija je ovih dana ocjenjivala da stanje u Italiji, za razliku od stanja u Hrvatskoj, Austriji i Mađarskoj, s kojima je postigla otvaranje granice na bazi bileteralnih dogovora, još nije epidemiološki stabilno u svim talijanskim pokrajinama.