Brazilsku vladu optužuju da skriva umrle od koronavirusa

Regionalne zdravstvene vlasti u Brazilu optužile su vladu Jaira Bolsonara da "skriva" umrle od koronavirusa pošto je dužnosnik ministarstva zdravstva izrazio sumnju u službene podatke.

-
Autoritaran, bešćutan i neljudski pokušaj skrivanja umrlih od koronavirusa koji se protivi etici neće uspjeti, istaknulo je Nacionalno vijeće ministara zdravstva, organizacije koja okuplja te vlasti.

Dan prije ministarstvo je prestalo obavještavati o ukupnom broju umrlih u Brazilu i daje samo broj umrlih u protekla 24 sata. Istog je dana zatvorena i internetska stranica koja objavljuje javne statističke podatke. Ponovno se pojavila na internetu u subotu, ali samo s podacima u protekla 24 sata, bez regionalnih i prijašnjih podataka.

- Sa zdravstvenog gledišta svjedoci smo tragedije. Ne informirati znači da je država štetnija od virusa, upozorio je Bolsonarov bivši ministar zdravstva Luiz Henrique Mandetta koji je smijenjen u travnju pošto je izrazio neslaganje s politikom savezne vlade.

U petak je privremeni državni tajnik za znanost, tehnologiju i strateško ulaganje Carlos Wizard rekao za list Globo da se službeni podaci umanjuju zbog "izmišljenih i manipuliranih" brojeva.

Regionalne vlasti odgovorile su da su zgrožene takvom izjavom koju su nazvale "vrijednom prijezira".

Wizard, milijunaš koji se obogatio poučavajući engleski i koji nema iskustva u zdravstvu, kritizirao je rezultate Mandette koji je liječnik.

- Kada su se pojavili prvi slučajevi zaraze virusom govorili su da ne treba odmah ići u bolnicu kako bi se spriječilo okupljanje ljudi. Oni kod kojih je bolest uznapredovala trebali su poći liječniku. Nažalost, slušajući takve naputke izgubili smo tisuće Brazilaca, rekao je.

Napomenuo je da se danas ministarstvo zdravstva zauzima za "rano liječenje" skupinom lijekova među kojima je hidroksiklorokin koji je podijelio međunarodnu znanstvenu zajednicu.